Sorodne objave

 

Policija je skupaj z nevladno organizacijo Društvo zaveznikov mehkega pristanka organizirala projekt Promotorji medkulturnega dialoga in ga danes, 25. septembra 2012, predstavila javnosti. V okviru projekta je nastala knjižica, pa tudi dva kratka filma, v katerih se prepletata slovenščina in romščina. Predstavitev projekta tako sovpada s svetovnim dnevom jezikov 26. septembra.

IMG 9373

Predstavitve projekta so se poleg namestnice generalnega direktorja policije mag. Tatjane Bobnar udeležili direktor Policijske akademije Anton Vozelj (desno od nje), vodja Centra za izpopolnjevanje in usposabljanje Damjan Žagar (drugi z desne) in ravnatelj Šole za policiste Marko Podlesnik (prvi z desne) ter vodja Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije Janez Ogulin (skrajno desno zadaj).


Zbrane je nagovorila namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar: "Ko smo pred nekaj leti začeli še bolj intenzivno krepiti partnerski odnos med policijo in romsko skupnostjo, nihče ni pričakoval tako pozitivnega odziva. Začeli smo le s skromnim ciljem, da bi po svojih najboljših močeh vzpostavili dobro sodelovanje. Pristop vzajemnega spoznavanja se je izkazal kot izjemno pozitiven in po nekaj letih tesnega sodelovanja je napredek več kot očiten. Z razumevanjem razlik in sprejemanjem drugačnosti pa počasi bledijo tudi najtrdovratnejši predsodki in z njimi povezani strahovi. Treba je negovati dobre odnose, spodbujati spoznavanje in krepiti obojestranski dialog. Mislim, da je današnji dogodek prav ena od takšnih priložnosti."

IMG 9391Zvočni posnetek izjave Tatjane Bobnar (mp3)  

IMG 9399

Delo Društvo zaveznikov mehkega pristanka je predstavil Tom Gomizelj.

Knjižica Držali smo skupaj je v okviru projekta nastala kot izobraževalno gradivo. Avtorji so predstavili rezultat diskusij, pogovorov in intervjujev s predstavniki romske manjšine iz naselij Drnovo in Kerinov Grm. Knjižico je predstavila Nataša Brajdič Slivšek, tudi sama Romkinja, ki kot policistka sedaj uspešno nadaljuje svoja prizadevanja za pravice romskih žensk in otrok.

IMG 9402

Zvočni posnetek predstavitvi knjižice Držali smo skupaj (mp3)  

 

IMG_9395

IMG_9410

Oba kratka filma osvetljujeta vsakdanje življenje Romov. Prvi film z naslovom Monika je posnela 12-letna Monika Kovačič, učenka Osnovne šole Leskovec pri Krškem (levo eden od kadrov iz filma). Drugi kratki film z naslovom Nekoč in danes pa je posnela pomočnica vzgojiteljice v vrtcu Kerinov grm pri Krškem, Šarenka Hudorovac (desno eden od kadrov iz filma).


Dogodek so z romskim plesom popestrile plesalke plesne skupine Srčki Osnovne šole Leskovec pri Krškem pod vodstvom mentorice Sonje Tovše. Dekleta so ples, ki se prepleta s sodobnimi vplivi in fuzijami, spoznale in vadile skozi raziskovanje kulturne dediščine Romov iz Krškega in okolice.

***

V slovenski policiji področju varovanja človekovih pravic namenjamo veliko pozornosti, tako v okviru izobraževalnih programov za policiste kot pri njihovem nadaljnjem usposabljanju na terenu. Prav tako so v policijsko izobraževanje vključene teme o antirasizmu, prepoznavanju nestrpnosti in razumevanju drugačnosti.

Policisti v okviru teh učnih vsebin razmišljajo tudi o tem, kaj je prav in kaj narobe, policijsko etiko pa dojamejo kot okvir, v katerem smejo delovati v poklicnem, pa tudi zasebnem življenju. Z usposabljanjem policistov za delo v večetnični družbi vzpodbujamo zavedanje o drugačnosti in njeno sprejemanje.

Pri usposabljanjih policistov za delo v večetničnih skupnostih vedno sodelujejo tudi predstavniki romske skupnosti. Sodelovanje policije tako z romsko skupnostjo kot s pristojnimi institucijami in nevladnimi organizacijami je dobro in želimo si, da takšno tudi ostane.


V policiji smo s projekcijo filma in odprtjem fotografske razstave počastili svetovni dan Romov (5. april 2012)

V Tacnu premierno prikazali dokumentarni film o delu policije v romskih skupnostih (10. december 2012)