Vprašanja:

 1. Zbiram razne našitke in značke in me zanima, če lahko dobim kakšno tudi od slovenske policije?
 2. Zanima me, kako je z letovanjem v vašem kampu na Debelem rtiču za nas, ki nismo zaposleni na MNZ?
 3. V zvezi z vašim projektom Policija za otroke vas sprašujemo, kakšna je cena lutkovne predstave Ena, ena, tri, otroci našega vrtca si je zelo želijo ogledati?
 4. Zanima me, če si turistična skupina lahko ogleda policijski vadbeni center v Gotenici z vašim predstavnikom?
 5. Potrebujem statistične podatke o številu prometnih nesreč (s smrtnim izidom, z hujšimi posledicami, ter samo z materialno škodo), ki se zgodijo v nočnem času.
 6. Smo produkcijska hiša, in za potrebe snemanja celovečernega filma potrebujemo tri policijska vozila, ki se pojavljajo v določenih scenah in policijske uniforma za dva igralca. Kakšni so postopki?
 7. Prijavljam se za delo v ZDA, zato Američani zahtevajo podatke o moji kazenski kartoteki oz. potrdilo, da je nimam. Kdo je pristojen za izdajo teh potrdil?
 8. Pišem diplomo, vendar imam problem, ker nikjer ne najdem ustrezne literature, zato sem se obrnila na vas. Prosila bi vas, če mi lahko posredujete kakršnokoli literaturo, ki bi mi bila v pomoč pri pisanju diplomske naloge s področja forenzične balistike.
 9. Na kakšen način lahko dobim statistične in druge podatke o delu policije, ki jih potrebujem za izdelavo študijske naloge?


Odgovori:

 1. Zbiram razne našitke in značke in me zanima, če lahko dobim kakšno tudi od slovenske policije?

  V zvezi z vašo prošnjo vam pojasnjujemo, da policijskih našitkov in značk na Generalni policijski upravi ni možno niti kupiti niti dobiti. Predlagamo vam, da se obrnete na Združenje zbirateljev policijskih insignij, najdete jih na spodnji povezavi:

 1. Zanima me, kako je z letovanjem v vašem kampu na Debelem rtiču za nas, ki nismo zaposleni na MNZ?


  V počitniških objektih Ministrstva za notranje zadeve - Policije lahko letujejo tudi tisti, ki pri nas niso zaposleni. Predlagamo ogled naše spletne strani:


  kjer so navedene lokacije in je priloženo nekaj fotografij ter cenik. Vse ostale informacije lahko dobite na recepciji Oddelka za počitniške zadeve, na telefonski številki (01) 514 71 79.

 

 1. V zvezi z vašim projektom Policija za otroke vas sprašujemo, kakšna je cena lutkovne predstave Ena, ena, tri, otroci našega vrtca si je zelo želijo ogledati?


  Vse vsebinske informacije v zvezi z projektom so podrobno obrazložene na spletni strani policije:

 1. Zanima me, če si turistična skupina lahko ogleda policijski vadbeni center v Gotenici z vašim predstavnikom?

  Skupinski ogledi Gotenice potekajo po predhodnem dogovoru in prijavi pri vodji centra. Ogled je plačljiv v skladu s cenikom Ministrstva za notranje zadeve.

 1. Potrebujem statistične podatke o številu prometnih nesreč (s smrtnim izidom, z hujšimi posledicami, ter samo z materialno škodo), ki se zgodijo v nočnem času.


  Javno dostopni in že obdelani statistični podatki o prometni varnosti so na voljo v Letnih poročilih o delu policije:


  Oglejte si Prilogo: Statistični podatki ter tabele Zagotavljanje varnosti cestnega prometa. Celotne baze podatkov o prometnih nesrečah so objavljene na spletni strani policije:


  in sicer v STATISTIČNIH DATOTEKAH za posamezno leto (od 1995 naprej). Dodano je tudi navodilo in pripadajoči šifranti. Spletna stran je javna in prosto dostopna in za uporabo objavljenih podatkov niso potrebna nikakršna dovoljenje in soglasja. Tako lahko vsak posameznik analizira podatke skladno z lastnimi potrebami.

 1. Smo produkcijska hiša, in za potrebe snemanja celovečernega filma potrebujemo tri policijska vozila, ki se pojavljajo v določenih scenah in policijske uniforma za dva igralca. Kakšni so postopki?


  V 40. členu Zakona o organiziranosti in delu v policiji je v 4. odstavku določeno, da uporabo uniforme za film, televizijo, gledališke predstave, druge javne nastope, reklamne in druge komercialne namene dovoljuje generalni direktor policije Soglasje za izposojo policijskih uniform in vozil odobrimo samo za projekte, ki prispevajo k dvigu ugleda policije oziroma mu ne škodijo. V primeru, da bi vam policisti sami, brez soglasja generalnega direktorja policije, posodili svoje uniforme ali policijska vozila, bi za to disciplinsko in kazensko odgovarjali.

  Uniforme si je mogoče izposoditi le proti plačilu. Cena izposoje/obrabnine za komplet policijske uniforme (hlače, srajca, pas, kapa) je približno 30 evrov na mesec. Čevljev vam ne morejo izposoditi, zato mora igralec uporabiti svoje, pri čemer pa naj upošteva, da k splošni policijski uniformi sodijo samo nizki črni (usnjeni) čevlji, in ne superge ali čevlji kakšnih drugih barv. Tudi orožja in druge opreme (telekomunikacijske ipd.) ne izposojamo.

 1. Prijavljam se za delo v ZDA, zato Američani zahtevajo podatke o moji kazenski kartoteki oz. potrdilo, da je nimam. Kdo je pristojen za izdajo teh potrdil?


  Lastne osebne podatke oz. izpis iz policijskih evidenc lahko brezplačno pridobite na podlagi pisnega zaprosila, ki ga naslovite na MNZ - Policija, GPU UIT Sektor za zaščito ITK sistemov in podatkov, Štefanova 2, 1000 Ljubljana.

  V zahtevku je potrebno navesti:

  1. ime in priimek
  2. naslov bivanja
  3. rojstne podatke
  4. po možnosti EMŠO, zaradi laže točne identifikacije osebe


  Potrdilo o nekaznovanosti (potrdilo iz kazenske evidence) boste dobili na Ministrstvu za pravosodje RS. Pridobite ga tako, da pošljete izpolnjen obrazec (najdete ga na spletni strani ministrstva), in sicer po pošti na Ministrstvo za pravosodje, Župančičeva 3, 1000 Ljubljana, ali po faksu na številko (01) 369 56 25 ali skeniranega na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pa ga oddate pri varnostniku na ministrstvu. Če imate svoje digitalno potrdilo, lahko oddate tudi elektronsko vlogo za pridobitev potrdila preko sistema E-uprava. Več o tem na:

 1. Pišem diplomo, vendar imam problem, ker nikjer ne najdem ustrezne literature, zato sem se obrnila na vas. Prosila bi vas, če mi lahko posredujete kakršnokoli literaturo, ki bi mi bila v pomoč pri pisanju diplomske naloge, s področja forenzične balistike.

  Predlagamo vam, da se glede literature pozanimate v Specialni knjižnico Ministrstva za notranje zadeve:

 

 1. Na kakšen način lahko dobim statistične in druge podatke o delu policije, ki jih potrebujem za izdelavo študijske naloge?


  Vse podatke o delu policije, ki jih potrebujete za izdelavo študijskih nalog, dobite tako, da izpolnite obrazec, ki je objavljen tukaj:


  in ga pošljete v Policijsko akademijo na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

  Odgovorili vam bodo iz tamkajšnjega Centra za raziskovanje in socialne veščine, ki je pristojen za raziskovalno dejavnost v policiji.