Sorodne objave

 

V okviru praznovanja dneva policije in 30. obletnice obstoja in delovanja Policijske uprave Slovenj Gradec smo včeraj, 28. junija 2010, zaposleni na PU Slovenj Gradec skupaj s predstavniki lokalne skupnosti in veteranskih organizacij položili vence v spomin padlih na Koroškem v osamosvojitveni vojni za Slovenijo.

Dan državnosti in dan slovenske policije sta tesno povezana tudi z osamosvojitvenimi aktivnostmi policije in teritorialne obrambe na Koroškem v letu 1991. V oboroženem spopadu s pripadniki Jugoslovanske armade sta na mejnem prehodu Holmec izgubila življenje takratna rezervna miličnika Postaje milice Slovenj Gradec Željko Ernoić in Bojan Štumberger, na ožjem območju barikade kolone JA v Dravogradu pa je izgubil življenje takratni pripadnik TO Vincenc Repnik. V dneh osamosvojitvene vojne na Koroškem je svoje življenje izgubil tudi Marijan Dobelšek, takratni inšpektor milice na Upravi za notranje zadeve Slovenj Gradec.

V njihov spomin so direktor PU Slovenj Gradec dr. Jurij Ferme, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Koroško Vinko Mlinšek, komandir Policijske postaje Slovenj Gradec Iztok Mori in predstavnik Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline Ivan Arko, v prisotnosti članov ožjega kolegija direktorja PU Slovenj Gradec, položili vence in prižgali svečke k spomeniku v parku miru v Slovenj Gradcu ter na pokopališčih v Starem trgu in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.

IMG 0969

Častna straža in praporščaka ob spomeniku v parku miru v Slovenj Gradcu

IMG 0974

Spomenik padlim na Koroškem v osamosvojitveni vojni za Slovenijo

IMG 0971

Polaganje venca PU Slovenj Gradec in PVD Sever za Koroško

IMG 0976

Častni pozdrav ob spomeniku padlega policista Bojana Štumbergerja

IMG 0979

Polaganje venca na grob padlega policista Željka Ernoića  


Skupno polaganje vencev padlim v osamosvojitveni vojni za Slovenijo z območja Koroške poudarja pomen ohranjanja spomina na dneve, ko je Koroška veliko prispevala k nastanku naše nove države.