Sorodne objave

 

Pred nami so praznični dnevi, ki jih bo večina ljudi preživela v prijaznem družinskem vzdušju. A žal so med nami tudi taki, ki jim dom, niti v teh dneh, ne bo nudil občutka varnosti, sprejetosti in ljubezni. Jih poznate? Pomagajte jim poiskati pomoč.

video izjava tekavec

Video: Robert Tekavec, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto poziva: "Mariskomu dom, niti v teh dneh, ne nudi občutka varnosti. Ne obrnite se stran, nekomu lahko predstavljate upanje in priložnost, da poišče pomoč!"

Letošnje leto je za žrtve nasilja v družini še posebej težko

Nasilje v družini, nad ženskami in otroci je eno od najbolj razširjenih in škodljivih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Večinoma ostaja neprijavljeno zaradi stigme, strahu, sramu ali občutka ponižanja. V letošnjem letu je bilo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa za žrtve še toliko težje. Zaradi omejitev gibanja in drugih ukrepov so bile žrtve doma še bolj izpostavljene grožnjam, nasilju in zlorabam, zato njihov dom ni predstavljal tistega, kar bi moral - varnost, sproščenost in ljubeč odnos med domačimi. Žrtve, ki so doma v nasilnem odnosu, izolirane in praktično odrezane od sveta, imajo tudi malo priložnosti, da pokličejo oziroma poiščejo pomoč.

Letošnji praznični december za vse nas poteka povsem drugače, kot leta poprej. Vsi poskušamo najti radost v majhnih stvareh in v sebi združujemo željo z optimizmom, da bo naslednje leto znova sproščeno in bomo lahko delili smeh in veselje z ljudmi, ki so nam blizu, ter da bo stisk roke in objem nekaj običajnega. Ukrepi za preprečevanje širjenja virusa so nas pripeljali v situacijo, kjer se srečujemo s svojimi strahovi in skrbmi.

Ne obrnite se stran, nekomu lahko predstavljate upanje in priložnost, da poišče pomoč

Če ob zavedanju, da smo zdravi, varni in ljubljeni, pomislimo na ljudi, ki te danosti nimajo in živijo drugače, v nasilnih odnosih, domu, ki zanje ni varen in topel, potem vemo, da je njim v teh okoliščinah še toliko težje. Zato jim podajmo roko, naredimo nekaj za drugega, stopimo izven svojih okvirov, vživimo se v življenje svojega bližnjega, znanca, soseda, in ponudimo svojo pomoč. Nekomu smo lahko upanje in priložnost, da poišče pomoč. 

V Policiji zato pozivamo vse, sorodnike, znance, sodelavce, predvsem pa sosede, da v primeru zaznanega nasilja, le tega prijavite, saj žrtev morda ne more. Lahko pokličete na 113 ali na anonimni telefon 080 1200.

Na spletni strani Policije lahko oddate tudi anonimno e-prijavo nasilja v družini, kjer pa je pomembno, da napišete podatke, na podlagi katerih bomo lahko ugotovili, kje se nasilje dogaja (podatki žrtve in povzročitelja, naslov ...). V Policiji si ves čas prizadevamo, da bi storili vse potrebno za zaščito žrtev ter zoper storilca ustrezno ukrepali.

Ne pozabimo niti na otroke in mladostnike, ki imajo manj neposrednih stikov s sošolci in prijatelji ter so v tem obdobju morda še najbolj izolirani in popolnoma odvisni od drugih. Njihovi edini stiki zunaj družine so virtualni, z učitelji ter sošolci, zato apeliramo tudi na učitelje, da so pozorni na morebitno stisko učenca, poskušajo najti pot do njega in mu pomagati.

Skupaj smo močni in skupaj zmoremo tudi tisto, česar sami ne.

Trenutni statistični podatki izkazujejo porast kaznivih dejanj nasilja v družini

Na podlagi trenutnih statističnih podatkov ugotavljamo, da so kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke v letošnjem letu nekoliko v porastu. V obdobju od 1. januarja do 30. novembra 2020 je policija obravnavala 1.346 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katera je bila podana kazenska ovadba (12,9 % več kot lansko leto, ko jih je bilo 1.192). Leta 2018 smo v istem obdobju podali kazenske ovadbe za 1.233 kaznivih dejanj.

Porast v letošnjem letu beležijo vse policijske uprave, razen Policijske uprave Maribor. Največji porast beležijo PU Nova Gorica (ki je lani v tem obdobju podala kazenske ovadbe za 42 kaznivih dejanj, letos pa 65), PU Murska Sobota (lani 69, letos 95), PU Koper (lani 77 in letos 97) in PU Ljubljana (lani 318 ter letos 384 kaznivih dejanj, za katera so bile podane kazenske ovadbe, kar pomeni 20-% porast).

V zadnjem obdobju smo obravnavali tudi nekaj primerov kaznivih dejanj zoper življenje in telo, kjer je najprej prišlo do spora v okviru izvenzakonske oziroma družinske skupnosti, v nadaljevanju do nasilja in celo do umora žrtve ter na koncu do samomora storilca.

Osveščanje javnosti je ključno pri preprečevanju nasilja v družini

V obdobju od 25. novembra do 10. decembra 2020 so potekali mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Zaradi navedenega in trenutne situacije smo na policiji pripravili več prispevkov za javnost na temo nasilja v družini, nasilja nad otroci in ženskami. V tem času so policisti in kriminalisti na različne načine ozaveščali javnost o nasilju, delili preventivne nasvete ter bodrili javnost naj nasilje, če ga zaznajo, prijavijo.

Povezane vsebine

Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji

Poziv sosedom: prijavite nasilje v družini, žrtev ga mogoče ne more

Nekateri otroci doma ne najdejo varnega zavetja. Policisti smo tu zanje, 24 ur na dan!

Za nekatere je lahko dom še nevarnejši od virusa. Če ste žrtev nasilja v družini, poiščite pomoč policije!

Vsak otrok ima pravico do otroštva: 18. november, evropski dan boja proti spolni zlorabi otrok

10. december, svetovni dan človekovih pravic: vsak ima pravico živeti v varnem družinskem okolju