Sorodne objave

 

Letošnje leto se je z vidika prometne varnost začelo slabše, kot bi si želeli. Policisti bomo zato v prihodnjih dneh poleg rednih in načrtovanih nadzorov v prometu dodatno okrepili svojo prisotnost na cestah. Vse udeležence pa pozivamo: v promet se vselej podajajte odgovorno, spoštujte cestnoprometne predpise, poskrbite za svojo varnost in pazite na šibkejše udeležence.

67218294 2316554428562032 365613772586352640 prometni policist

Januar se je začel slabše, kot bi si želeli

Mesec januar praviloma spada med najbolj prometno varne mesece v letu. Kljub temu so letošnjega že zaznamovale smrtne prometne nesreče. V začetku januarja je nepreviden voznik trčil v pešca, ki je na kraju umrl, pretekli teden pa sta se zgodili še dve smrtni prometni nesreči, ki sta terjali dve življenji. Vsem je botrovala neprilagojena hitrost in neprevidnost. Kot kažejo ugotovitve policistov pa eden od povzročiteljev ni uporabljal varnostnega pasu, ki bi mu lahko rešil življenje.

 MG 8170 posredovanje prom nesreca

Ambiciozno zastavljeni cilji terjajo takojšnje ukrepanje

V letu 2021 je bilo stanje varnosti cestnega prometa manj ugodno kot leto prej. Po še ne dokončnih podatkih je Policija obravnavala 17.008 (15.039)* prometnih nesreč ali 13,1 % več kot v letu 2020. V teh nesrečah je 115 (80) udeležencev umrlo. Hudo telesno poškodovalo se je 770 (692) udeležencev, lahko telesno poškodovanih pa je bilo 5.628 (5.040).

*V oklepajih so podatki za letu 2020.

Stanje prometne varnosti v primerjavi z letom 2020 je sicer treba postaviti v kontekst epidemije covida-19, ki je v negativnem smislu vplivala predvsem v obdobjih, ko so se omejevalni ukrepi sprostili. Slovenija si je zastavila z Nacionalnim programom varnosti cestnega prometa visoke cilje in tako število poškodovanih in umrlih udeležencih v cestnem prometu je za sodobno družbo nesprejemljivo.

FotoUrosModlic AMZS 2019 radar

Še večja prisotnost policistov na cestah

V Policiji si prizadevamo, da bi s svojim delom, tj. stalnim in kontinuiranim nadzorom izboljšali varnost cestnega prometa. Zato bomo v prihodnjih dneh še bolj okrepili svojo prisotnost v prometu. Ob vseh že načrtovanih aktivnostih bodo tako policisti ob rednem delu povečali nadzor cestnega prometa, ki bo usmerjen v najbolj pogoste in problematične dejavnike najhujših prometnih nesreč, kot sta denimo prehitra vožnja in vožnja pod vplivom alkohola, 3. februraja 2022 pa znova načrtujemo tudi maraton nadzora hitrosti.

alkotest IMG 6904

Ne pozabimo: na prometno varnost vplivamo vsi!

Policisti sicer skupaj z drugimi pristojnimi službami nenehno izvajamo različne aktivnosti, od preventivnih do nadzornih, s katerimi poskušamo narediti naše ceste varnejše. Vendar pa prometno varnost sooblikuje več dejavnikov. Eden najpomembnejših, na katerega imamo tudi največ vpliva, je ravnanje vsakega udeleženca. Zato znova pozivamo k preudarnemu in spoštljivemu ravnanju v prometu: spoštujte cestnoprometna pravila, saj obstajajo z razlogom; prilagodite vožnjo voznim in varnostnim razmeram na cestah, pa tudi svojim sposobnostim; za volan nikdar ne sedajte pod vplivom alkohola; v prometu bodite vselej odgovorni do sebe in drugih, predvsem šibkejših udeležencev, in se zavedajte, da lahko z bolj defenzivno vožnjo preprečite marsikatero nesrečo, ki bo lahko vam ali drugim za vedno spremenila življenje.

PerhanCreations5268

Policisti svetujemo:

Prilagodite hitrost vožnje, pri nižji hitrosti je vedno lažje odreagirati in ustaviti, posledice nesreč pa so manjše.

Za volan nikoli pod vplivom alkohola! Alkohol ubija, največkrat nedolžne.

Pripnite se! Varnostni pas rešuje življenja.

Vožnja pozimi in v zimskih razmerah je lahko zahtevna, ustrezno se pripravite nanjo in prilagodite hitrost vožnje.

Kadar vozite, ne uporabljajte telefona.

Psihoaktivna zdravila ne sodijo v promet, saj lahko zmanjšajo sposobnost za varno vožnjo.

Vzdržujte varnostno razdaljo, z ustrezno lažje zaznavate dogajanje pred seboj in se ognete nesreči.

Vozniki, pazite na pešce!

Pešci, poskrbite za svojo vidnost in varnost.

Kolesarji sodijo med ranljivejše udeležence. Kolesarji, previdno, vozniki, pazite nanje!