Sorodne objave

 

Minuli teden smo se policisti s številnimi poostrenimi nadzori na slovenskih cestah pridružili mednarodnim aktivnostim, usmerjenim v en sam cilj - nič smrtnih žrtev v prometu, vsaj za en dan. Ponosni sporočamo, da smo v sredo, 21. septembra 2022, ta cilj izpolnili. V Sloveniji na ta dan za posledicami prometne nesreče ni umrl nihče! Dodatno smo veseli podatka, da tega dne na slovenskih cestah ni bilo niti ene prometne nesreče s hudimi telesnimi poškodbami.

RoadSafetyDays Video zajem slike8

Evropski dan brez smrtnih žrtev v prometu smo podprli tudi v Sloveniji.

V mednarodni akciji sodelovalo 23 držav; cilj dosegli v dvanajstih, med njimi je tudi Slovenija!

Slovenija je ena od dvanajstih evropskih držav, ki lahko poročajo, da omenjenega dne niso beležile smrtnih žrtev.

Zagotovo pa to ni le zasluga poostrenih policijskih nadzorov, ampak se lahko za ta dosežek zahvalimo vsem voznikom, ki so na ta dan zavestno vozili še bolj odgovorno kot ponavadi in tako prispevali k boljši prometni varnosti.

Po (začasnih) podatkih Roadpola, evropske zveze prometnih policij, je v mednarodnih aktivnostih med 16. in 22. septembrom letos sodelovalo 23 držav, ki so si prizadevale doseči ta cilj. V ta namen so bili organizirani številni dogodki, namenjeni ozaveščanju o prometni varnosti in varni mobilnosti, in samo po elektronski poti je bilo podpisanih skoraj 2.400 zapriseg za odgovornejšo vožnjo!

Dvanajstim državam je uspelo v celoti, v ostalih pa se je število ponesrečenih vsaj znatno znižalo, kar je dokaz, da tovrstna prizadevanja in akcije dajejo še kako otipljive rezultate in jih je zato vredno nadaljevati. Za primerjavo: v EU je 21. septembra umrlo 41 oseb, kar pomeni precejšnje zmanjšanje v primerjavi s povprečjem, ki znaša 62 umrlih zaradi prometnih nesreč dnevno. FBBanner Slovenski 02

Med celotedensko akcijo Osredotoči se na cesto v Sloveniji odkrili 5.410 kršitev cestnoprometnih predpisov

V okviru kampanje Osredotoči se na cesto (ang. Focus on the road) smo bili slovenski policisti sicer pozorni zlasti na distrakcije voznikov med vožnjo - predvsem na nepravilno uporabo mobilnih telefonov.

Po trenutnih podatkih smo v tednu od 16. do 22. septembra 2022 obravnavali 225 prometnih, nesreč v katerih sta se dva udeleženca huje telesno poškodovala, 54 pa se jih je lažje telesno poškodovalo. V tem obdobju smo odkrili 5.410 kršitev cestnoprometnih predpisov, največkrat v povezavi s prekoračitvijo hitrosti, uporabo varnostnega pasu in uporabo mobitela; v 1.458 primerih smo kršiteljem izrekli opozorilo.

Opisane aktivnosti so sovpadale tudi z evropskim tednom mobilnosti.

Povezane vsebine

Z akcijo Osredotoči se na cesto začenjamo teden vseevropskih aktivnosti za večjo prometno varnost

21. september, dan za spremembe. Prizadevajmo si, da na naših cestah ne bi bilo več nobene smrtne žrtve!

Evropska mreža prometnih policij - Roadpol

Teden mobilnosti