Sorodne objave

 

V zadnjem tednu je bilo v Policiji znova slovesno. Pred v. d. generalnega direktorja policije mag. Senadom Jušićem sta namreč zaprisegli kar dve skupini novih sodelavk in sodelavcev, in sicer 11. generacija pomožnih policistov in 1. generacija policistov za varovanje objektov državnih organov.

20230529 130128

 

Na Policijski akademiji je 29. maja 2023 z zaprisego pred v. d. generalnega direktorja policije mag. Senadom Jušićem Policiji obljubilo zvestobo 59 novih pomožnih policistov, od tega devet pomožnih policistk. Vsi skupaj se bodo pridružili 622 kolegom, ki že opravljajo naloge pomožne policije.

20230529 130740

Zbrane je nagovoril v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić. Ob izreku dobrodošlice in spodbudnih besedah je poudaril, kako pomemben del policijske strukture so pomožni policisti in kako cenjena je njihova pomoč v različnih izrednih situacijah. Spomnil jih je, da prevzemajo pomembno vlogo družbenega vzgleda - njihova dejanja lahko krepijo ali slabijo ugled policije. Poudaril je tudi občutek zadovoljstva, ki ga prinese pomoč sočloveku. Na koncu se jim je zahvalil za pripravljenost priskočiti na pomoč in jim zaželel uspešno delo.

Svečano zaprisego za celotno generacijo je prebral Matija Močnik, predstavitveni govor pa je imel Maksimilijan Zelnik.

V kongresni dvorani notranjega ministrstva pa je 5. junija zapriseglo še pet policistov in dve policistki za varovanje objektov državnih organov, ki so bili kot prva generacija posebej usposobljeni prav za namen varovanja objektov.

IMG 0553

"Z današnjo zaprisego postajate pomemben del slovenske policije. Ste prva generacija policistov za varovanje objektov državnih organov. To je že samo po sebi nekaj prelomnega in eden od mejnikov razvoja policije. Človeško zgodovino spremlja zanimiv pojav, da je pred določenimi zgradbami in objekti vedno stala straža. Imela je protokolarno in varnostno funkcijo. Opravljanje tega dela je bilo vedno stvar časti in ponosa. Enako je še danes. Vaše delo bo od vas zahtevalo zbranost, zmožnost prepoznavanja morebitnih virov ogrožanja ter ustrezno ukrepanje. Delo je zahtevno, odgovornost pa velika. Vsekakor se podajate na novo delovno pot, ki vam bo prinesla dragocene praktične izkušnje in vam kot odskočna deska dolgoročno odprla tudi številne možnosti za nadaljnje izobraževanje in karierni razvoj znotraj policije," je v svojem nagovoru dejal Jušić.

IMG 0640

Svoje vtise o usposabljanju je strnila Samantha Zarnik, prisego pa je prebral Hariz Račič.

Pomožni policisti so pred slovesno prisego podpisali pogodbo o zaposlitvi, ki velja pet let in jo je mogoče podaljšati. Ob morebitnem vpoklicu bodo svoje naloge opravljali na območju policijske uprave, kjer imajo stalno prebivališče.

Policisti za varovanje objektov državnih organov so se po uspešno zaključenem šestmesečnem usposabljanju zaposlili za nedoločen čas. Varovali bodo objekte državnega zbora, vlade, urada predsednika države, policijske objekte v skladu z uredbo o varovanju itd. Delo policista za varovanje objektov obsega fizično varovanje, patruljno varovanje in varovanje prek videonadzornih sistemov. Objekti se varujejo 24 ur na dan.