Sorodne objave

 

Za pomoč policiji je pripravljenih 59 novih pomožnih policistk in policistov. V Policijski akademiji v Ljubljani je namreč danes, 29. junija 2022, zaprisegla 9. generacija kandidatk in kandidatov za pomožne policiste. Že v kratkem se bodo pridružili obstoječemu sestavu pomožne policije, ki bo po novem štel 626 pomožnih policistov.

Zaprisega 29062022 video

Video: Zaprisega 9. generacije pomožnih policistov

Novi sodelavci in sodelavke policije so slovesno zaprisegli pred v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjanom Lindavom, ki jih je ob tej priložnosti tudi nagovoril.

Dejal jim je, da se nam pridružujejo v sicer nehvaležnem času za policiste, saj je policija v zadnjih dveh letih izgubila precej ugleda, kar občutijo tudi policisti na terenu. "Vendar pa si bomo to zaupanje poskušali ponovno pridobiti. In k temu lahko prispeva tudi prav vsak od vas, četudi imate nekoliko drugačen status od redno zaposlenih. Kajti odnos z državljani gradimo vsi, ki smo tej instituciji zaprisegli, s svojim zakonitim in strokovnim delom ter ohranjanjem brezhibne poklicne in osebne integritete. Ljudje namreč ne razlikujejo med našimi uniformami, položajnimi oznakami ali obsegom nalog, ki jih opravljamo. Zanje vsi predstavljamo policijo," je poudaril.

IMG 2564

Med drugim je v. d. generalnega direktorja policije zrazil upanje, da bo nova uredba o pomožni policiji, ki je začela veljati v začetku junija, izboljšala njihov delovno-pravni status in hkrati prinesla tudi nekoliko več zanimanja za to obliko policijskega dela. Nazadnje se je še zahvalil Policijski akademiji, ki jih je usposobila, novim sodelavkam in sodelavcem pa čestital za opravljeno usposabljanje ter jim zaželel uspešno in varno delo.

IMG 2520

Pomočnik vodje usposabljanja, Marko Poje iz Policijske akademije, je na kratko orisal potek usposabljanja 9. generacije. Kot posebnost je izpostavil, da so morali teoretični del zaradi nepredvidljive situacije v povezavi z epidemijo covida-19 za kandidate izvesti v dveh skupinah, kar je bilo z organizacijskega vidika nekoliko zahtevnejše, a so usposabljanje kljub temu uspešno pripeljali do zaključka.

IMG 2554

Kandidat za pomožne policiste Miran Pahor je na slovesnosti predstavil, kako so osnovno usposabljanje doživljali sami kandidati za pomožne policiste.

IMG 2548

Prisego pa je v imenu celotne generacije prebrala kandidatka za pomožno policistko Irena Medved.

Kandidati za pomožne policiste so se od marca do maja letos teoretično in praktično usposabljali v policijskem vadbenem centru v Gotenici, del praktičnega usposabljanja pa so opravili tudi na policijskih postajah v kraju stalnega prebivališča. Kandidati, ki so uspešno zaključili usposabljanje, so pred zaprisego podpisali pogodbo o prostovoljni službi v pomožni policiji, ki velja pet let z možnostjo podaljšanja. Razporejeni bodo na tisto policijsko upravo, na območju katere imajo stalno prebivališče. Na tem območju bodo ob morebitnem vpoklicu izvajali policijska pooblastila. Poleg začetnega osnovnega usposabljanja, s katerim smo jih usposobili za delo, pa se bodo pomožni policisti v nadaljevanju udeleževali še rednih letnih usposabljanj, ki pa bodo praviloma med vikendi.

IMG 2541

Pomožni policisti, t. i. rezervisti, so državljani Slovenije, ki so sklenili pogodbo o prostovoljni službi v pomožni policiji in so usposobljeni za izvajanje policijskih nalog. Vpoklicani so lahko ob naravnih in drugih nesrečah, ko je huje ogrožena javna varnost, v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja ali ko je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov.

Povezane vsebine

Pogosta vprašanja in odgovori o pomožni policiji

Uredba o pomožni policiji (Uradni list RS, št. 70/22)

Vključite se v pomožno policijo