Sorodne objave

 

Slovenska policija se je pridružila humanitarni akciji Podari igračo in nasmeh.

Z velikim veseljem smo se odzvali na vabilo pobudnikov dobrodelne akcije Rdečega križa Slovenije in Petrola ter sredi novembra organizirali interno zbiranje igrač med svojimi skoraj deset tisoč zaposlenimi v vseh policijskih enotah po Sloveniji.

In rezultat? Zbrali smo več kot dve toni oz. skoraj 15.000 igrač!

IMG 9141

Odziv policistk in policistov ter drugih zaposlenih v policiji je presegel vsa pričakovanja. 2.340 kilogramov oziroma skoraj 15.000 zbranih igrač priča o izjemnem socialnem čutu policistov in skrbi do sočloveka, ki se ne kaže le pri njihovem vsakdanjem delu, temveč tudi s takimi gestami, poleg tega pa sodelovanje v dobrodelnih akcijah spodbuja solidarnost tudi pri drugih.

IMG 3814

Policijsko delo na Policijski upravi Novo mesto - za spremembo malo drugače

IMG 72761

Na Policijski upravi Ljubljana so imeli kmalu po začetku akcije pravo prostorsko stisko.

 

Zbiranje igrač v tem predprazničnem času je v vseh policijskih enotah ustvarilo prav posebno vzdušje in nas navdalo z občutkom, da tudi na tak način prispevamo k izpolnjevanju svojega deleža družbene odgovornosti. Motivacija za uresničevanje te izjemne humanitarne akcije pa je bila prav v prepričanju, da bomo že s skromnim dejanjem v decembrskih dneh narisali nasmeh na obraze tistih najmlajših, ki so prikrajšani za številne radosti otroštva. Zaposleni v policiji smo zato zanje pobrskali po svojih domovih in skupaj z otroki zbirali knjige, plišaste medvedke, sestavljanke, kocke, avtomobilčke, žogice idr.

IMG 3644

Vsi so pomagali ...

IMG 3900

Poln hodnik igrač na Policijski upravi Maribor

 

Neverjetna pripravljenost za sodelovanje je botrovala nepreglednem številu do vrha napolnjenih kartonastih škatel in vreč, iz katerih je sililo nešteto pisanih igrač. Takšen prizor je bil prava paša za oči, saj je odraz resnične empatije in zavedanja, da je pomoč sočloveku najplemenitejše dejanje.

IMG 3853

V tovornjaku je zmanjkalo prostora za vse igrače.

 

Zbiranje igrač je potekalo na vseh enajstih policijskih upravah in na Generalni policijski upravi. S tem smo se v policiji pridružili številnim vrtcem in šolam iz krajev po vsej Sloveniji, kot tudi mnogim podjetjem in organizacijam, ki so se odzvale na humanitarno pobudo, bodisi s skupinskim zbiranjem in darovanjem bodisi s širjenjem ideje o poslanstvu akcije med svojimi zaposlenimi ter njihovimi bližnjimi.

DCP 2946

Tudi igrače s PU Krško bodo kmalu dobile nove lastnike.

IMG 9391

Pisarna na Policijski upravi Koper je hitro postala premajhna.

medvedek

Le majhen delež tistega, kar so zbrali na Policijski upravi Murska Sobota.

 

Namen akcije, ki se je zaključila 30. novembra, je bil zbrati čim več igrač za manj privilegirane otroke in jim ponuditi enake možnosti za boljše življenje in osebni razvoj.

IMG 0301

Na Policijski upravi Celje so bili ponosni na malce drugačen dosežek policistov.

IMG 2192

Veliko otrok bodo razveselile tudi igrače s Policijske uprave Kranj.

 

Igra je namreč kot osrednja razvojna in učna dejavnost temeljna otrokova pravica. Otroke z razvojem učnih in motoričnih sposobnosti spodbuja k preseganju svojih zmožnosti in jim tako omogoča ustvarjanje boljših možnosti za življenje. A žal igra in igrače postajajo čedalje bolj privilegij tistih, ki imajo zanje ekonomske zmožnosti, medtem ko je mnogo otrok prisiljenih v prehitro odraščanje in sprejemanje številnih odgovornosti, ki bi jih morali nositi odrasli.

Humanitarna akcija Podari igračo in nasmeh nosi dvojno poslanstvo: pri otrocih, ki darujejo, spodbuja razvijanje aktivnega sočutja do manj priviligiranih v družbi, pri otrocih, ki sprejemajo, pa spodbuja zaupanje v možnost pozitivnih sprememb.

IMG 3707

Zbiranje igrač je bilo tudi zabavno!

PMP Jelsane

Tudi policisti Policijske uprave Postojna so pridno zbirali igrače. Samo na eni od policijskih postaj (PMP Jelšane) so jih zbrali toliko.

DSCN0840

Delo na Policijski upravi Slovenj Gradec so za trenutek zmotile številne igrače.

 

Po končanem zbiranju smo vse zbrane igrače posredovali v centralno skladišče, kjer jih v tem tednu razvrščajo in čistijo, zatem pa jih bo Rdeči križ preko svojih območnih združenj in v sodelovanju z Rdečimi križi posameznih držav razdelil otrokom v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji ter Črni gori.

IMG 3775

V centralno skladišče smo s policije pripeljali več kot dva polna tovornjaka igrač!

IMG 3864

Morje igrač v centralnem skladišču v Račah

IMG 3872

Verjetno največja podarjena igrača

Zbrane igrače bomo skupaj s predstavniki drugih institucij, ki so sodelovale v akciji, simbolično predali v četrtek, 11. decembra 2008, na Inštitutu Republike Slovenije za rehabilitacijo.

IMG 3803

IMG 3930

V policiji smo zbrali tri takšne kupe.