Sorodne objave

 

Na pašo v Mestni park v Mariboru so danes, 11. aprila 2023, poletele prve slovenske policijske čebele, ki domujejo na stavbi mariborskih policistov.

Čebele ne obiskujejo le vaških travnikov, dobrodošle so tudi v mestih, kjer že domujejo na strehah, terasah, balkonih in vrtovih javnih in zasebnih zgradb, v tujini pa tudi na strehah policijskih organizacij, zato smo štiri čebelje družine povabili na našo streho.

 DSC5533

Policijskim čebelicam pri nas ne bo dolgčas. Mestni park, drevoredi, mnoge zelene površine ter mestni vzpetini Kalvarija in Piramida jih vabijo na pašo. Čebelarstvo ima sicer na našem območju še posebej dolgo tradicijo, obenem pa imamo tudi na naši policijski upravi med zaposlenimi kar nekaj izurjenih čebelarjev.

S projektom krepimo sodelovanje z našimi zaposlenimi, pa tudi stanovskimi organizacijami in upokojenimi sodelavci, saj so mnogi aktivno pristopili k projektu in tako prispevali k njegovi uresničitvi. V projektu so sicer sodelovali različni posamezniki, med njimi tudi člani Čebelarskega društva Alojz Greif Hoče, ki so pomagali pri izdelavi čebelnjaka, prispevali material, svoj čas in strokovno znanje.

 DSC5457

"Za mariborske policiste je ta medena zgodba veliko več kot le izpolnitev naloge družbene odgovornosti. Čebele nas učijo o sodelovanju in medsebojni pomoči. Vrednoti, ki sta povezali zaposlene na policijski upravi, naše upokojene sodelavce, družinske člane in člane stanovskih organizacij. Vsi so oziroma smo k projektu pristopili z veliko zagnanostjo in veseljem," je ob tej priložnosti povedal direktor Policijske uprave Maribor mag. Donald Rus, ki je sicer tudi sam čebelar.

Ob tej priložnosti je skrbniku policijskega čebelnjaka, sicer policistu PU Maribor Branku Uranjeku, predal še zadnjo panjsko končnico, ki sta jo skupaj namestila na čebelnjak.

 DSC5544

Sledilo je uradno odprtje vseh štirih panjev, ki sta jih pospremila tudi policijski ataše na Dunaju Vladimir Pocek, ki je že sodeloval pri podobnih projektih na tujem ter zgodbo o "policijskih čebelah" ponesel tudi med mariborske policiste, in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Na ta svečani dan so nas obiskali tudi policijski kolegi iz Avstrije in Nemčije, ki imajo na področju urbanega čebelarjenja že izkušnje.

 DSC5386

Policijski čebelnjak krasijo panjske končnice, ki na šaljiv način prikazujejo policijsko delo. Poslikala jih je upokojena sodelavka PU Maribor Cvetka Vidmar, članica Kluba upokojenih delavcev MNZ Maksa Perca Maribor.

Mariborski policisti smo posebej aktivni na področju družbene odgovornosti. Prav kmalu se bo odvil še en projekt za dober namen. Srečali se bomo na Štengijadi, humanitarnem teku trojk po stopnicah do Kalvarije, ko bomo zbrana sredstva podarila v humanitarne namene, ob tem pa bomo izvedli tudi preventivni projekt Otroška varnostna olimpijada, ki ga pripravljamo že vse od leta 2006.