Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Policija vsako leto med ogrevalno sezono obravnava nekaj primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO). Nazadnje so primere zastrupitev s CO, ki se na srečo niso končali tragično, pred nekaj dnevi obravnavali policisti Policijske uprave Celje in Policijske uprave Ljubljana. Do zastrupitve najpogosteje pride zaradi nepravilnega ravnanja z grelnimi telesi ali njihovega neustreznega vzdrževanja.

Ogljikov monoksid oz. ogljikov oksid je izjemno strupen plin, ki je še posebej nevaren zato, ker ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah. Je brez barve, vonja in okusa in ne draži kože, oči in sluznice dihal. Že zelo majhna količina tega plina v zraku (0,4 vol %) je lahko smrtno nevarna.

Za preprečevanje nesreč s plinskimi gorilniki in drugimi grelnimi telesi je zato pomembno njihovo dobro in redno vzdrževanje ter ustrezno zračenje prostorov.

Ogljikov monoksid nastaja ob nezadostni količini kisika pri rabi plinskih gorilnikov in drugih toplotnih teles, v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov.

V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, je omotična, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo zmedenost, bruhanje, motnje vida, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem. Otroci, starejši in bolniki so na splošno bolj občutljivi že za zelo nizke koncentracije CO v zraku.

Prostor, kjer uporabljamo grelno telo, mora biti primerno velik in imeti ustrezen dovod in odvod zraka. Okno naj bo med delovanjem grelnika priprto. Policija svetuje, da prostore, v katerih uporabljate grelna telesa, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih.

Pozorni bodite tudi ob postavitvi bencinskih agregatov (najpogosteje za proizvodnjo električne napetosti), pri čemer poskrbite za odvod izpušnih plinov, da ne morejo uhajati v zaprt prostor.