Sorodne objave

 

Na današnji tiskovni konferenci Generalne policijske uprave so Boris Kanduti, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, Robert Slodej, kriminalistični inšpektor in koordinator iz Uprave kriminalistične policije GPU, Tihomir Kralj, pomočnik načelnika Uprave kriminalistične policije Republike Hrvaške, in Vahid Alagić, namestnik direktorja Državne mejne službe Republike Bosne in Hercegovine, javnosti predstavili uspešni kriminalistični preiskavi in prijetje osumljencev dveh mednarodnih kriminalnih združb, ki sta se ukvarjali s tihotapljenjem ljudi.

novinarska01


Razkritje prve kriminalne združbe:

Slovenska policija je konec leta 2006 in v začetku leta 2007 obravnavala povečano število ilegalnih migrantov z območja bližnjega vzhoda, severne Afrike, in sicer državljanov Turčije, Palestine in Egipta. Ilegalni migranti so na nedovoljen oz. ilegalen način vstopali na območje Republike Slovenije na slovensko-hrvaški državni meji. Ob prijetju pri sebi niso imeli osebnih dokumentov, predstavljali pa so se kot državljani Palestine in nato zaprosili za azil. Po namestitvi v Azilni dom v Ljubljani pa so tega po nekaj dneh "'samovoljno" zapustili.

Uprava kriminalistične policije na Generalni policijski upravi je v sodelovanju z madžarskimi varnostnimi organi in kriminalisti iz Policijske uprave Ljubljana začela zbirati obvestila, saj so obstajali razlogi za sum, da ilegalni migranti iz omenjenih držav prihajajo v Slovenijo pod "okriljem" dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe. Zbiranje obvestil in pridobivanje dokazov je usmerjala Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu.

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da na območju Slovenije deluje dobro organizirana mednarodna kriminalna združba, ki jo vodita 36- in 37-letna državljana Egipta s stalnim bivališčem v Sloveniji in njuna sodelavca, 33-letni državljan Irana in 26-letni državljan Srbije, ki bivata v Sloveniji kot prosilca za azil. Vodji mednarodno organizirane kriminalne združbe sta sodelovala s člani kriminalne združbe z območja Egipta, Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Italije.

Z zbiranjem obvestil je bilo še ugotovljeno, da so člani mednarodno organizirane kriminalne združbe ilegalne migrante do Ljubljane prevažali z osebnimi in kombiniranimi vozili, pri čemer so ilegalne prebežnike spravljali v nevarnost. Tihotapili so predvsem državljane Egipta, ki so se v postopku s policijo predstavljali kot državljani Palestine, poleg tega so organizirali prepovedane prehode državne meje za osebe albanske in turške narodnosti. Za ilegalen prehod državne meje od Sarajeva preko Zagreba in Ljubljane do Udin v Italiji je kriminalna združba zahtevala plačilo v višini od 2.000 do 3.000 evrov na osebo. Ugotovili so, da je mednarodno organizirana kriminalna združba od septembra 2006 do aprila 2007 organizirala tihotapljenje najmanj 111 ilegalnih prebežnikov in si pri tem pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 235.000 evrov.

Dne 6. 4. 2007 so kriminalisti PU Ljubljana izvedli zaključno akcijo in pri tem opravili pet hišnih preiskav, pri čemer so zasegli več mobilnih telefonov, več listin o nakazilih denarja in 18.000 evrov gotovine. Kazensko ovadenih je šest oseb, štirje člani kriminalne združbe so bili skupaj s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor.



Razkritje druge kriminalne združbe:

V drugi polovici leta 2006 je policija na območju Notranjske, Primorske in Goriške zaznala povečano število ilegalnih migrantov, predvsem državljanov Srbije, Albanije in Turčije, ki so z območja Hrvaške na območje Slovenije vstopali na nedovoljen način. Z izmenjavo podatkov in informacij s tujimi varnostnimi organi so kriminalisti policijskih uprav Nova Gorica, Postojna in Koper ugotovili, da ilegalni migranti na območje Slovenije vstopajo v organizaciji mednarodno organizirane kriminalne združbe.

Z zbiranjem podatkov in dokazov, ki ga je vodilo in usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Kopru, je bilo ugotovljeno, da na območju Slovenije mednarodno organizirano kriminalno združbo vodi 37-letni državljan Slovenije, doma z območja Ajdovščine, z njim pa sodelujeta 40- in 42-letna sokrajana in 51-letni Novogoričan.

Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da so člani mednarodno organizirane kriminalne združbe ilegalne migrante tihotapili z območja Hrvaške oz. Reke z osebnimi, kombiniranimi in tovornimi vozili, pri čemer so ilegalne prebežnike spravljali v nevarnost. Tihotapili so predvsem državljane Srbije albanske narodnosti, državljane Albanije in Turčije. Ilegalni migranti so morali organizatorjem za njihovo tihotapljenje plačati od 1.500 do 3.000 evrov na osebo, člani kriminalne združbe pa so za tihotapljenje skozi Slovenijo zahtevali plačilo 450 evrov na osebo. Ugotovljeno je bilo še, da je mednarodno organizirana kriminalna združba od novembra 2006 do aprila 2007 organizirala tihotapljenje najmanj 108 ilegalnih prebežnikov in si pri tem pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 240.000 evrov.

Dne 10. 4. 2007 so kriminalisti PU Nova Gorica in Postojna izvedli zaključno akcijo in opravili štiri hišne preiskave, pri čemer so zasegli več mobilnih telefonov, listin o nakazilih denarja in 6.000 evrov gotovine. Skupaj je kazensko ovadenih 15 oseb, štirje člani kriminalne združbe so bili skupaj s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper tri odredil pripor. Istočasno so zaključno akcijo izvedli hrvaški in bosanski varnostni organi, s čimer je bila onemogočena celotna mednarodno organizirana kriminalna združba.


novinarska02

Foto: Dean Božnik