Sorodne objave

 

Kriminalisti Urada kriminalistične policije Policijske uprave Postojna so od septembra 2001 intenzivno zbirali informacije in spremljali dejavnost kriminalne združbe, sestavljene iz oseb z območja Ilirske Bistrice, ki se je ukvarjala z organiziranim spravljanjem ilegalnih migrantov čez državno mejo.

O teh ugotovitvah so obvestili Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Okrožno državno tožilstvo Koper, ki je v nadaljevanju koordiniralo in usmerjalo kriminalistično preiskavo. Tekom preiskave so ugotovili, da je bila vloga te skupine prevzem ilegalcev v Ljubljani in okolici in spravljanje teh čez državno mejo na območju Sežane. Skupino so sestavljali 21-letni S. Č., 21-letni M. K., 27-letni M. M. , 21-letni J. B. in 23-letni P. L., vsi iz Ilirsko-bistriškega območja.

Osumljeni so tujce prevzemali od posrednice in organizatorke, 30-letne R. Č., brez prijavljenega bivališča v Republiki Sloveniji, državljanke ZRJ. R. Č. je ilegalce prevzemala od 41-letnega C. O. iz okolice Murske Sobote, ki pa je tujce prevzemal od svoje zveze na Madžarskem in od osebe z območja Hrvaške, katerega identitete policisti niso še uspeli ugotoviti. V navedeni organizirani združbi so v različnih vlogah delovali še 38-letni S. A., začasno bivajoč v Ljubljani, prosilec za azil in državljan ZRJ, 45-letni V. D. iz okolice Jesenic, 27-letni D. D. iz okolice Ljubljane, 20-letni B. P. iz okolice Kopra, 29-letni B. G. iz Ilirske Bistrice, 47-letni N. K. iz Ljubljane, 27-letni D.M., državljan Italije ter 23-letni O. M. in 27-letni R. A., oba državljana Jugoslavije, živeča v Italiji.

Zoper navedene osebe so policisti podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 12 kaznivih dejanj po 311/III členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije 'Prepovedan prehod čez državno mejo' in enega kaznivega dejanja po 387/I členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije 'Spravljanje v suženjsko razmerje'.

Policistom je uspelo kar desetkrat preprečiti organizirano spravljanje preko državne meje, in sicer s pomočjo uniformirane policije, ki so skupaj s kriminalisti pri organiziranju ilegalnega spravljanja preko državne meje prijeli 59 ilegalcev različnih narodnosti (16 Pakistancev, 17 državljanov Bangladeša, 9 Turkov, 7 Makedoncev, 2 Indijca, 2 Ukrajinki, 2 državljana ZRJ, 3 Čečene in eno Romunko), ki so jih osumljeni hoteli spraviti preko Slovenije v Republiko Italijo.

Med preiskavo so policisti ugotovili, da se organizatorka in koordinatorka ilegalnega spravljanja oseb preko državne meje, 30-letna R. Č., vzporedno z organizacijo ilegalnih prehodov ukvarja tudi s preprodajo prepovedanih drog. Ker so bili v tem primeru storilci kaznivih dejanj z območja celotne države, je na tej točki usmerjanje kriminalistične preiskave prevzela Skupina državnih tožilcev za posebne zadeve z Državnega tožilstva Republike Slovenije.

R. Č. je ponujala heroin v prodajo ob pomoči kriminalne združbe, ki so sestavljali 38-letni A. B., neprijavljeno stanujoč v Ljubljani, državljan ZRJ, 20-letni D. A. iz Ljubljane in 21-letni P. F., prav tako iz Ljubljane. Kokain pa ob pomoči kriminalne združbe, ki so sestavljali 21-letni S. T., 22-letni D. J., 25-letni N. B., 22-letni A. V. in 26-letni A. M., državljan ZRJ, 25-letni P. L. in 20-letni D. M., vsi iz Ljubljane.

Zoper navedene osebe so policisti podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 6 kaznivih dejanj 'Neupravičena proizvodnja in promet z mamili' po 196/I' členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije. Med obravnavanjem kriminalnih združb in zbiranjem dokazov o delovanju obeh kriminalnih združb, so kriminalisti zasegli 91 g heroina in 455 g kokaina, ki so ga prodajali osumljeni in je po oceni vreden približno 18.000 Eurov, zanj pa bi v nadaljnji prodaji na drobno lahko iztržili tudi preko 30.000 Eurov.

Dne 9. in 10. aprila so z zaključno akcijo, v kateri je sodelovalo v obeh dnevih 140 policistov in kriminalistov policijskih uprav Postojna, Ljubljana, Murska Sobota, Kranj, Koper in Generalne policijske uprave, prijeli pri poskusu prodaje 300 g kokaina dva člana kriminalne združbe, pri ostalih osumljenih pa so na podlagi odredb preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča Koper opravili 24 hišnih preiskav. Pri hišnih preiskavah so zasegli približno 50 g marihuane, 12 zavitkov heroina in kokaina pripravljenih za nadaljnjo prodajo, ročno bombo, pištolo predelano v svinčnik z 50 naboji, več kot 30 mobilnih telefonov, s katerimi so se osumljeni sporazumevali pri kriminalni dejavnosti, ter pridržali tri ilegalne pribežnike, ki so se skrivali v stanovanjih osumljencev.

13 oseb so na podlagi 157 členu Zakona o kazenskem postopku pridržali in jih 11. aprila 2002 s kazensko ovadbo privedli preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Koper, ki je zoper 9 oseb odredil pripor, zoper eno hišni pripor, eni osebi je odredil javljanje na policijski postaji, dve osebi pa je spustil na prostost. Policisti iščejo še tri osumljence, ki so še na begu.

Urad kriminalistične policije Policijske uprave Postojna je tako v celotni zadevi zaradi utemeljenega suma storitve 20 kaznivih dejanj kazensko ovadil skupaj 26 oseb.

Glede na zasežene predmete, najdene pri hišnih preiskavah, bodo podali poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe še za 4 kazniva dejanja.

 

Informacijo so pripravili v Uradu kriminalistične policije Policijske uprave Postojna.