Sorodne objave

 

Na Policijski akademiji v Tacnu je danes, 30. maja 2002, potekala slovesnost ob zaključku izobraževanja III. generacije kandidatk in kandidatov za poklic policistke in oziroma policista, ki so se 3. januarja leta 2001 vpisali v izobraževalni program usposabljanja za poklic policista.

kandidatiTretja generacija kandidatk in kandidatov pred slovesno zaprisego


"Slovesno prisegam, da bom pri izvajanju nalog vestno, odgovorno, humano in zakonito izpolnjeval svoje naloge ter spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine," so besede, s katerimi je 350 policistk in policistov zapriseglo pred generalnim direktorjem policije Markom Pogorevcem.

Njihovo osnovno vodilo pri delu na policijskih postajah po vseh policijskih upravah bodo vrednote policijskega kodeksa: zakonitost, strokovnost, korektnost, spoštovanje človekovega dostojanstva, znanje in odprtost.


FrancoziGoste slovesnosti, učitelje, inštruktorje ter udeležence usposabljanja šole varuhov miru iz francoskega Draveila je pozdravil generalni direktor policije Marko Pogorevc.


Kandidatke in kandidate za poklic policistke in policista je nagovoril generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je povedal, da je uspešnost vsake policije odvisna od usposobljenosti vsakega policista. Kajti prav znanje in izkušnje, ki jih policisti pridobivajo pri vsakodnevnem operativnem delu, jih naredijo še boljše.


PogorevcZbrane je nagovoril generalni direktor policije Marko Pogorevc.


"Vaše naloge in odgovornost in naša pričakovanja so jasna že sedaj, ko stopate na novo poklicno pot, na vas pa je, da jih uresničujete tako v zadovoljstvu ljudi, kakor tudi v vaše zadovoljstvo. Vaša kariera je odvisna od vašega dela. Mi, ki vodimo policijo, pa si bomo še naprej prizadevali, da bo strokovno in zakonito delo policistov spoštovano in zaščiteno," jim je ob dobrodošlici na novi poklicni poti izrekel generalni direktor policije. Zaželel jim je, da bi prehodili čimveč policijskih kariernih stopničk in prevzemali najodgovornejša delovna mesta .


FerkDirektor Policijske akademije med govorom


Direktor Policijske akademije Marjan Ferk jim je za "popotnico" povedal, da naj poleg znanja, ki so ga pridobili s področja policijskega dela, upoštevajo tudi vsebine s področja medsebojnih odnosov ter spoštovanja človekovih pravic. "Policijska uniforma ni samo obleka, ampak od policista zahteva tudi določeno ravnanje in spoštovanje, kajti policist se z njo ne identificira le kot posameznik, temveč predstavlja organizacijo, ki ji pripada," je poudaril Ferk.


podelitevNajboljši kandidatki in kandidatom za poklic policistke in policista so na slovesnosti prejeli tudi pohvale in knjižne nagrade, ki jih je podelil ravnatelj Srednje policijske šole Angel Čibej.


policistiZa zaključek so "poletele" še kape.

 

Tretja generacija je končala poseben 18-mesečni izobraževalni program izpopolnjevanja za poklic policist, ki je javno verificiran in po katerem se izobražujejo kandidatke in kandidati za policiste. Razdeljen je na tri module teoretičnega in praktičnega usposabljanja, vanj pa se lahko vpišejo tisti kandidatke in kandidati ki imajo sklenjeno delovno razmerje v policiji.


podpisovanje"In še podpis, da postanem policistka."

 

Program v sklopu Policijske akademije v Tacnu izvaja Srednja policijska šola, šest mesecev pa kandidati utrjujejo in izpopolnjujejo svoje znanje tudi na policijskih postajah in na koncu še na nekajdnevni zaključni vaji v Gotenici. Srednja policijska šola je začela nov izobraževalni program izvajati 4. januarja 1999.

 

Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar