Sorodne objave

 

V prostorih Galerije na Kotnikovi v Ljubljani je danes, 19. novembra 2002, potekala slovesna akademija ob 10-obletnici članstva Republike Slovenije v mednarodni organizaciji kriminalistične policije Interpol. Slovenija je na 61. zasedanju Generalne skupščine Interpola v senegalskem Dakarju leta 1992 postala njegova polnopravna članica.

Slovesnosti so se poleg vodstva slovenske policije udeležili tudi nekdanji ministri za notranje zadeve in nekdanji načelniki ter direktorji Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za pravosodje, Generalnega državnega tožilstva, Carine, Urada za preprečevanje pranja denarja, oficirji za zveze v Sloveniji ter zaposleni v slovenskem Interpolu.


interpol udelezenci

Udeleženci slovesne akademije ob 10. obletnici slovenskega Interpola


V uvodnem govoru je direktor slovenske policije Marko Pogorevc povedal, da je članstvo v tej prestižni mednarodni organizaciji Interpol eno izmed priznanj, ki jih je bila slovenska policija deležna ob osamosvojitvi. Slovenija je tako postala ena izmed vidnih članic mednarodne organizacije, v kateri predstavniki slovenske policije opravljajo pomembne funkcije. Generalni direktor policije se je za dosedanje delo zahvalil vsem zaposlenim v slovenskem Interpolu ter jim čestital ob jubileju.


interpol skupinska

Direktor Uprave kriminalistične policije GPU Stjepan Kovačevič, vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije GPU Boris Rehar, generalni direktor policije Marko Pogorevc in namestnik generalnega direktorja policije dr. Andrej Anžič med slovesnostjo.


Slavnostni govornik je bil vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave Boris Rehar, ki je v svojem nagovoru povedal, da ne gre samo za odgovorno skrb za nacionalno varnost, ampak vse bolj za dosledne ukrepe policij sveta, njihovo medsebojno povezovanje, sodelovanje in nudenje pomoči, za skupno varnost vseh. "Slovenski Interpol se danes kali ob takšnih spoznanjih, pa čeprav je bila ob njegovem rojstvu v času prvih dni samostojne Slovenije bolj v ospredju naša nacionalna varnost in njena vpetost v varnost nam bližjega območja. Danes je naša soseščina ves planet, ki je tudi po zaslugi mednarodnega policijskega sodelovanja preko Interpola postal globalna vas, v kateri se zelo hitro izve za vse, kar ogroža njeno varnost in v kateri se nihče, ki to počne, ne more skriti," je povedal Rehar in ob tem poudaril, da si zasluge za to v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje ne pripisujejo samo sebi, ampak strokovnemu, odgovornemu in zavzetemu delu slovenske policije.


interpol rehar

Vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije GPU Boris Rehar


Svečanost je s svojim nagovorom sklenil direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Stjepan Kovačevič, ki je poudaril, da obletnica ne pomeni zaključek osnovnega poslanstva Interpola Slovenija, zato bo kot naslednik nekdanjih načelnikov in direktorjev Uprave kriminalistične službe nadaljeval njihovo delo. Ob tej priložnosti pa se jim je zahvalil za njihov prispevek k uspešnem razvoju slovenskega Interpola.

 


Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar