Sorodne objave

 

Veliko ljudi se odloči, da bo nekaj prostega časa preživelo v sredogorju in visokogorju. Ker pa je planinstvo tesno povezano z nevarnostjo, so tudi pripadniki gorske enote policije v pripravljenosti za morebitno pomoč. Od danes, 3. junija 2011, namreč poteka organizirano dežurstvo reševalne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah.

To dežurstvo bo junija in septembra ob petkih, sobotah in nedeljah, v juliju in avgustu pa tudi preostale dneve v tednu.

V dežurni ekipi je poleg zdravnika in reševalca Gorske reševalne zveze Slovenije in helikopterske posadke tudi pripadnik Posebne policijske enote - Gorske enote. Če vsi skupaj od jutra do večera na Brniku čakajo na klic na pomoč ponesrečenemu, drugi pripadniki gorske policijske enote čakajo doma na poziv, da je potrebna njihova pomoč tudi na klasičen način.

Gorski policisti bodo v poletni turistični sezoni prisotni tudi na planinskih poteh, kjer bodo delovali predvsem preventivno. V  določenih primerih bodo delali skupaj z nadzorniki Triglavskega narodnega parka v nalogah, ki so povezane predvsem glede varstva narave. Delali bodo tudi skupaj s kolegi iz Letalske policijske enote, pionirji gorskega helikopterskega reševanja.

*******

Da bi bilo nesreč čim manj, lahko veliko naredite že gorniki sami s tem, da se držite osnovnih pravil. Pred zdrsi se zavarujte s primerno obutvijo, pred padajočim kamenjem s čelado. Spremljajte oznake na poteh in opazujte vreme.

V letošnjem letu do 3. junija je bilo 138 posredovanj v gorah in na težko dostopnem terenu, od tega je bilo 7 iskanj pogrešanih oseb, v 37 primerih pa je sodeloval tudi helikopter. Največ reševanih je bilo starih med 18 in 55 let. Največ nezgod se je zgodilo pri hoji po poti, pri aktivnostih v zraku, plezanju, turnem smučanju in hoji po brezpotju.

Med reševanimi gorniki je bilo nepoškodovanih 14, lažje poškodovanih 20, težje poškodovanih 25, mrtvih 6 in obolelih 7 gornikov. 

*******

Današnji dan je minil mirno. Reševalci si želijo, da bi tako bilo tudi v prihodnje.

 

Previdno in srečno!