Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes sprejel policista Antonia Jeseničnika in Janeza Rojka, ki sta med 15. julijem in 15. avgustom 2011 opravljala naloge na Hrvaškem.

IMG 8967

Slovenska policija je namreč na podlagi sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o čezmejnem policijskem sodelovanju in na podlagi protokola med notranjima ministrstvoma obeh držav o sodelovanju policijskih uslužbencev na Hrvaškem med turistično sezono na Hrvaško poslala dva slovenska policista.

IMG 8947

Policista sta naloge opravljala v sodelovanju s hrvaškimi policisti in po navodilih krajevno pristojnega komandirja policijske postaje. Sodelovala sta pri policijskih postopkih, v katerih so hrvaški policisti obravnavali slovenske državljane, predvsem pa omogočala lažjo komunikacijo pri postopkih. Policista sta naloge opravljala v uniformi, vendar nista bila oborožena in nista izvajala policijskih pooblastil in ukrepov.

Angažirana sta bila na področju splošnih policijskih nalog (kazniva dejanja, javni red in mir, nadzor cestnega prometa idr.). Pri obravnavi slovenskih državljanov, ko je bilo treba pridobiti določene informacije za uspešen zaključek postopka, pa sta opravljala tudi poizvedovanje preko Interpola Ljubljana, tako za osebe kot tudi za vozila, in jih posredovala hrvaškim policistom.  

IMG 8950

 Antonio Jeseničnik, sicer pomočnik komandirja na Policijski postaji Ljubljana Bežigrad, je deloval na območju istrske policijske uprave. Med 15. julijem in 1. avgustom je služboval v Pulju, nato pa do 15. avgusta v Poreču.  

IMG 8952

 Janez Rojko, vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Ptuj pa je delal na območju primorsko-goranske policijske uprave, in sicer med 15. julijem in 1. avgustom na otoku Krku, nato pa do 15. avgusta na Lošinju.


Policista sta ob zaključku dela pohvalila sodelovanje s hrvaškimi kolegi in zaradi izjemno pozitivnih izkušenj predlagala, da bi se tovrstno sodelovanje še okrepilo. Podala pa sta tudi nekaj predlogov za izboljšave in opozorila na nekatere težave, s katerimi sta se srečevala pri svojem delu.

Kot je dejal generalni direktor policije Janko Goršek, je takšna izkušnja koristna tudi za slovensko policijo, saj "neposredna udeležba slovenski policistov pri policijskih postopkih sosednje države omogoča dober vpogled v njihov način dela, iz katerega se lahko tudi sami kaj naučimo".

IMG 8976

Sprejema pri generalnem direktorju policije sta se udeležila tudi slovenski policijski ataše v Zagrebu Jože Sironič in vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije Vladimir Pocek


Preberite tudi:

Slovenska policista na Hrvaškem zamenjala lokaciji in pozitivni odzivi naših državljanov (2. 8. 2011)

Slovenska in hrvaška policija sta na turistično sezono dobro pripravljeni (7. 7. 2011)

Slovenska policista pred odhodom na Hrvaško sprejel generalni direktor policije Janko Goršek (5. 7. 2011)