Sorodne objave

 

Od 1. do 14. oktobra 2012 bo po vsej Sloveniji potekal drugi del letošnje akcije za večjo varnost pešcev pod sloganom Posveti mi pozornost. V akciji, ki jo organizira Javna agencija RS za varnost prometa, bo med 1. in 7. oktobrom sodelovala tudi Policija.

Policisti bodo v tem času opozarjali na upoštevanje cestnoprometnih pravil in uporabo prometne površine, namenjene hoji pešcev. Prisotni bodo predvsem na tistih odsekih, ki so znani kot manj varni. Pri tem bodo posebej pozorni na pešce in voznike, ki bi lahko s svojim ravnanjem ogrozili varnost pešcev.

Naj spomnimo, da Zakon o pravilih cestnega prometa v 83. členu natančno določa, katere prometne površine lahko uporabljajo pešci in na kakšen način. V 84. členu pa določa, kako morajo biti pešci označeni ob zmanjšani vidljivosti, še posebej, če hodijo ponoči zunaj naselja ali v neosvetljenih naseljih. Za posamezno kršitev je prepisana globa 40 evrov.


83. in 84. člen Zakona o pravilih cestnega prometa   


Preventivne aktivnosti policistov so namenjene predvsem osveščanju pešcev, da lahko za varnost v prometu največ storijo sami z upoštevanjem cestnoprometnih pravil in izboljšanjem vidnosti, saj jih bodo tako tudi vozniki lažje opazili. Represivne aktivnosti pa so usmerjene v umirjanje hitrosti voznikov motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo.

V sklopu akcije bo v ponedeljek, 1. oktobra 2012, v Cankarjevem domu v Ljubljani tudi novinarska konferenca, ki jo organizira Javna agencija RS za varnost prometa. Novinarske konference, ki se bo začela ob 13.30 se bo iz policije udeležil vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun.

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!

04 BodiPreViden1


Za večjo varnost v cestnem prometu lahko največ storimo sami

Pešci sodijo med najbolj ogrožene prometne udeležence. V policiji ugotavljamo, da so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu ipd.). Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zato policisti svetujemo:

Pešci:

  • poskrbite za boljšo vidnost!; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev (odsevne trakove, kresničke, odsevni telovnik, svetilko itd.),
  • upoštevajte prometne predpise;
  • prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce,
  • hodite po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje,
  • poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.


Vozniki:

  • upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost,
  • hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve,
  • na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),
  • izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.


Nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu