Sorodne objave

 

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec sta danes, 5. novembra 2008, skupaj z Danijelom Žibretom, direktorjem Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, sprejela sedem policistov in občana. Zahvalila sta se jim za uspešno delo ter jim podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost, ker so izkazali posebno osebno hrabrost ali požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog.

medalje01

Julija letos se je pri gradbišču Hidroelektrarne Blanca zgodila najhujša nesreča na vodah v zgodovini Slovenije. Pri reševanju je med številnimi hrabrimi, ki so v tistem trenutku priskočili na pomoč, nesebično pomagalo veliko policistov, ki se jim je za njihovo delo zahvalil tudi predsednik države dr. Danilo Türk. Trije so danes prejeli medalje policije, saj so v reševalni akciji izkazali posebno osebno hrabrost in pri tem ogrozili tudi svoje življenje in zdravje. Medaljo za hrabrost je prejel policist Gregor Kovač iz Policijske uprave Ljubljana, medalji za požrtvovalnost pa policista Rade Ivkovič in Dušan Černe iz PU Krško.

medalje02

Medalji policije za hrabrost sta prejela tudi policist Damjan Herodež iz PU Celje in občan Igor Lipovšek iz Žalca, ker sta 8. julija letos iz deroče in narasle reke Savinje na obrežje potegnila utapljajočega se moškega, pri čemer sta ogrozila svoji življenji. Pri tem jima je pomagal policist Igor Orešnik iz PU Celje, ki je zato prejel medaljo za požrtvovalnost.

Prav tako sta medalji za požrtvovalnost prejela policista Marko Mulej in Blaž Svetlin iz PU Kranj, ker sta s svojim nesebičnim ravnanjem rešila človeško življenje. 7. julija se je namreč na cesti med Bledom in Bohinjem zgodila prometna nesreča, pri kateri je občana vrglo iz avtomobila v potok. Policista, ki sta prišla na kraj nesreče, sta nemudoma priskočila na pomoč in iz vode rešila človeka, ki je bil v nesreči sicer lažje poškodovan, a nezavesten in bi se lahko utopil.

V hudi prometni nesreči na avtocesti med Ljubljano in Šentjakobom pa so 4. julija letos zagorela tri vozila. Občan, ki je pripeljal mimo, je hitro ocenil situacijo in pred ognjenimi zublji pogumno rešil življenje v avtu ujetega voznika. Občan Dušan Dejak iz Ribnice je zato prejel medaljo policije za hrabrost.

medalje03

medalje04