Sorodne objave

 

Za nami je zadnja prireditev Z glavo na zabavo, s katero smo v soboto, 28. novembra 2009, v Mercator centru Ljubljana zaključili serijo uspešnih prireditev, ki so potekale vsako soboto od septembra dalje v Mercatorjevih trgovskih centrih po vsej Sloveniji. Na prireditvah so poleg organizatorjev - Fundacije Z glavo na zabavo - in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu sodelovali tudi policisti.

IMG 0050

Prireditve v Mercatorjevih centrih so bile namenjene predvsem družinam z majhnimi otroki in so del obširnejšega projekta Fundacije Z glavo na zabavo, katerega namen je ozaveščati o tem, da se je mogoče odlično zabavati tudi brez alkohola, tobaka in prepovedanih drog, hkrati pa opozarjati na nezdružljivost uživanja alkohola in drog z udeležbo v cestnem prometu.

IMG 9912

Policisti so delili odsevne trakove za boljšo vidnost v cestnem prometu.

IMG 9306

Najmlajši so bili navdušeni nad pisanimi baloni s podobo policista Leona.


Pester in zanimiv preventivno-zabavni program, ki ga je izvajala Generacija Nulanula, je bil s simpatično glasbeno spremljavo in nenehnim animiranjem obiskovalcev vsebinsko in oblikovno prilagojen družinam z majhnimi otroki. Najmlajše so ves čas zabavali čarodej, žonglerka in klovnesa ter številni drugi animatorji.

IMG 9818

IMG 9821

Že prva prireditev, s katero smo 19. septembra v Domžalah "zagnali kolesje" projekta, je pokazala, da ima ideja o zdravem preživljanju prostega časa in zabavah brez alkohola veliko podporo med ljudmi. Deset prireditev, ki so navduševale obiskovalce po celi Sloveniji, je uspešno promoviralo zdrav življenjski slog in krepilo zavest o pomenu varnosti v cestnem prometu.


Oglejte si tudi ostalih devet prireditev Z glavo na zabavo v Mercatorjevih centrih po Sloveniji:

19. september: Mercator Center Domžale
26. september: Mercator Center Nova Gorica
3. oktober: Mercator Center Kranj
10. oktober: Mercator Center Novo mesto
17. oktober: Mercator Center Koper
24. oktober: Mercator Center Celje
7. november: Mercator Center Jesenice
14. november: Mercator Center Maribor
21. november: Mercator Center Slovenj Gradec

IMG 9450

S preventivnimi aktivnostmi so na prireditvah sodelovali tudi policisti in policistke, ki so obiskovalcem svetovali o varnosti v cestnem prometu, jih opozarjali na nevarnosti prehitre in neprevidne vožnje, vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih drog ter na upoštevanje cestnoprometnih pravil.

IMG 9473

Nekaj navodil pred prvim poizkusom na simulatorju vožnje z motornim kolesom


Policisti kriminalisti so na sobotnih prireditvah večkrat pokazali tudi vzorce prepovedanih drog in obiskovalcem svetovali, kako jih prepoznati. Nasvete kriminalistov so pozorno poslušali tako mladi kot njihovi starši, ki se v skrbi za svoje otroke včasih srečajo tudi s kakšnim neprijetnim vprašanjem. Veliko zaskrbljenih staršev je bilo presenečenih nad povsem "nedolžnim" videzom prepovedanih drog.

Veliko pozornosti je požela tudi oprema, ki jo policisti uporabljajo pri svojem delu. Obiskovalci so si z zanimanjem ogledovali večkrat razstavljeno policijsko motorno kolo, laserski merilnik hitrosti, elektronski alkotest, opremo policista kolesarja in številne druge kose opreme.

IMG 0008

"Pihali" so tudi novinarji.

IMG 0015

Odličen rezultat!


Na vseh prireditvah so se številni lahko preizkusili tudi na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Mladi obiskovalci, vajeni iger na mnogih simulatorjih, so se pogosto izkazali za previdnejše voznike od starejših, izkušenih motoristov.

IMG 9590

Previdno in počasi


Policisti so delili tudi zloženke z različnimi preventivnimi vsebinami, predvsem otrokom in starejšim občanom pa odsevne trakove za boljšo vidnost v prometu. Otroci so se poleg odsevnih trakov najbolj razveselili pisanih balonov s podobo policista Leona.

IMG 9285

Na vseh prireditvah so sodelovali tudi predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki so obiskovalce poučili o pravilni uporabi varnostnih pasov ter različnih otroških varnostnih sedežev. Obiskovalci so lahko preizkusili tudi posebne tehtnice za prikaz naletne teže, veliko zanimanja pa je požel t. i. Zaletavčak, ki simulira trk pri hitrosti 10 km/h.

IMG 9664

Tehtnice za prikaz naletne teže

IMG 9605

"Zaletavček"

IMG 9643

Otroke sta na prireditvah navduševali tudi dve pisani pojavi - korenček Zdravko Korenjak, ki je simbol zdravega načina življenja, in Pasavček, ki je najmlajše učil slogana "Red je vedno pas pripet".


Takšne preventive prireditve pomembno vplivajo na krepitev zavesti o zdravem življenjskem slogu in varnosti v cestnem prometu, saj spodbujajo sodelovanje vseh pomembnih institucij, ki delujejo na tem področju.

IMG 0073

Le s pozitivnim pristopom in tesnim sodelovanjem med pristojnimi institucijami bomo lahko uspešno reševali težave zaradi zlorab alkohola in prepovedanih drog ter učinkovito opozarjali na nezdružljivosti psihoaktivnih substanc z udeležbo v cestnem prometu.


Še več utrinkov z zaključne prireditve Z glavo na zabavo v Mercatorjevem centru v Ljubljani ...