Sorodne objave

 

Hrvaški varnostni organi so za včeraj zvečer, 18. oktobra 2015, napovedali prihod šestih avtobusov na Postajo mejne policije Obrežje, in sicer ob 23. uri. Slovenija je sprejem teh migrantov oz. avtobusov odobrila. Vse osebe, razen 50, so bile po registraciji prepeljane v nastanitveni center v Brežicah (250 oseb). Zadnjih 50 registriranih oseb je bilo pripeljanih v nastanitveni center Šentilj.

Slovenija je nato prejela še najavo vlaka s 1.795 osebami in 12 avtobusov s 600 osebami. Hrvaška je najavila, da bo približno 1.800 oseb z vlakom pripeljala na Železniški mejni prehod Središče ob Dravi, 6 avtobusov (300 oseb) bo pripeljanih na Postajo mejne policije Gruškovje in 6 avtobusov (300 oseb) na Postajo mejne policije Petišovci. Slovenija je zavrnila sprejem vseh najavljenih oseb (gre za približno 2.400 oseb). Kljub zavrnitvi sprejema je Hrvaška vlak pripeljala 200 m od meje med Hrvaško in Slovenijo, na Železniški mejni prehod Središče ob Dravi, ter migrante po njihovih izjavah usmerila proti Sloveniji.

Na Postajo mejne policije Gruškovje je Hrvaška pripeljala 6 avtobusov (300 oseb), ki jih je Slovenija zavrnila. Avtobusi so nekaj časa čakali na mejnem prehodu, nato pa izginili. Malo kasneje pa smo na Postajo mejne policije Dobovec pri ilegalnem prehodu meje prijeli približno 300 oseb. Predvidevamo, da so bili ti migranti na avtobusih, ki so čakali na Postaji mejne policije Gruškovje. Kakšno uro po prihodu avtobusov na Gruškovje je na Postajo mejne policije Petišovci Hrvaška pripeljala še 6 avtobusov, ki pa so bili prazni. Glede na to, da smo med Gibino in Razkrižjem kmalu po prihodu praznih avtobusov na Petišovce odkrili približno 300 oseb, predvidevamo, da so bili ti tujci prvotno namenjeni na Postajo mejne policije Petišovci.

Slovenska policija se je na nepredvidljivo situacijo odlično odzvala in takoj po prihodu migrantov v Razkrižju vzpostavila začasni (zasilni) sprejemi center, kjer so tujce oskrbeli s pomočjo prostovoljcev. Župan Razkrižja pa je ponudil večji šotor, kjer so migranti našli zatočišče pred dežjem. Policija je za dodatno pomoč in oskrbo migrantov zaprosila štab Civilne zaščite Republike Slovenije.

Hrvaška je danes, 19. oktobra, ob 1. uri zjutraj najavila še 6 avtobusov (300 oseb) za Postajo mejne policije Obrežje. Slovenija je zavrnila sprejem avtobusov. Vendar jih Hrvaška očitno namerava kljub zavrnitvi pripeljati v Slovenijo; po zadnjih informacijah okoli 5.30. S tem bodo hrvaški varnostni organi v Slovenijo v današnjem dnevu, 19. oktobra, od polnoči do 6. ure pripeljali že skupaj 2.700 migrantov.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi