Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Marjan Fank je danes, 20. oktobra, obiskal sprejemni center v Brežicah, kjer se policistke in policisti te dni ponovno srečujejo z velikim številom migrantov, ki želijo vstopiti v državo in nadaljevati svojo pot v proti osrednji Evropi.

jure erzen s nov

  Foto: Jure Eržen, Slovenske novice

Policisti pomagajo tudi pri nudenju pomoči ranljivim skupinam in iskanju "izgubljenih" članov družin.


Fank je obiskal policiste in policistke, ki v teh dneh opravljajo izjemno odgovorno in zahtevno delo. Po eni strani so soočeni s številnimi humanitarnimi in človeškimi zgodbami, po drugi strani pa morajo strokovno izvajati zakonska pooblastila. Generalni direktor policije jim je želel s svojim obiskom izraziti podporo, pa tudi vsem tistim, ki na drugih območjih Slovenije in ob drugih nalogah enako skrbijo za obravnavo ljudi, strokovno izvedbo policijskih postopkov in predvsem zagotavljajo varnost naših državljanov.  


Zvočni posnetek izjave Marjana Fanka, generalnega direktorja policije (mp3)  

 Zvočni posnetek izjave Janeza Ogulina, direktorja Policijske uprave Novo mesto (mp3)  


"Na prvem mestu je varnost naših državljanov"

Kot je dejal v svoji izjavi za javnost, migracijski tokovi za slovensko policijo predstavljajo velik napor in varnostni izziv. "Zaenkrat zadeve še obvladujemo. Na prvem mestu je varnost naših državljanov, kar bomo tudi zagotavljali tako s kontroliranimi migracijami, z obvladovanjem skupin in tranzita."


Policisti so izjemno obremenjeni

Včeraj so se policistom prvič in v manjšem obsegu priključili še kolegi iz Slovenske vojske, danes že v večjem obsegu in "upam, da bomo v prihodnje krepili to sodelovanje. Sedaj že delujemo na zgornji meji naših kadrovskih resursov, policisti so izpostavljeni velikim psihičnim in fizičnim obremenitvam, po več dni niso s svojimi družinami, zato je vsaka pomoč dobrodošla," je dejal Fank.

Policisti, ki sodelujejo pri zagotavljanju varnosti v aktualnih migracijskih dogajanjih, prihajajo iz vse Slovenije. Na terenu niso več le policisti iz operativnih, temveč tudi neoperativnih enot, da bi lahko najbolj obremenjenim policistom omogočili vsaj nekaj počitka.


"Enotne politike pri obvladovanju tega migracijskega toka ni"

Kot je izpostavil, je iluzorno pričakovati, da bi lahko Slovenija, kot najmanjša država na tem tranzitnem toku, obvladala migracijske tokove brez sodelovanja drugih držav. "Zato opravljamo intenzivne pogovore z vsemi, ki so kakor koli vključeni v to, vendar pa moramo odkrito priznati razočaranje, da enotne politike pri obvladovanju tega migracijskega toka ni."

Veliko težavo predstavlja to, "da so bila pričakovanja vstopne in izstopne države dokaj različna, mi pa smo se znašli vmes. Situacijo otežuje tudi dejstvo, da ni nobene gotove napovedi, koliko migrantov še lahko pričakujemo, kdaj in kako dolgo bo treba še obvladovati razmere," je še dejal generalni direktor policije, ki je ob tej priložnosti tudi pohvalil izjemno profesionalno opravljeno delo policistov, ki ga izvajajo v zelo oteženih razmerah.


Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin pojasnil včerajšnji požar v Brežicah in uporabo plinskega razpršilca

"V tej množici občasno prihaja do različnih trenj, tudi medsebojnih, zato se je zgodilo, da so zažgali nekaj postelj, ponoči pa so se s tem ognjem tudi greli. Vse je bilo pod nadzorom, poklicali smo tudi gasilce, s katerimi smo skupaj ocenili, kakšen obseg sodelovanja je bil potreben. Poškodovan ni bil nihče," je včerajšnji požar v Brežicah pojasnil direktor Policijske uprave Novo mesto.

Pojasnil je tudi uporabo plinskega razpršilca. Kot je dejal, so migranti precej neučakani, vsi si želijo v čim krajšem času naprej, obenem pa je transport odvisen od danih možnosti. "Ko migrante transportiramo proti avtobusom, prihaja do gneče. Tako smo morali v enem od primerov uporabiti tudi plinski razpršilec. Pritisk množice je bil tako velik, da je bilo že ogroženo zdravje in življenje ljudi, zato v tem primeru uporabimo enega izmed najmilejših prisilnih sredstev, da razbremenimo ta pritisk in potem steče tudi trasportiranje do avtobusov," je pojasnil Ogulin in dodal, da se policija trudi skupaj z vsemi ostalimi službami zagotavljati strpnost, zelo dobrodošla je tudi pomoč prevajalcev. Bo pa policija preučila možnosti, kako še bolj učinkovito opraviti te transporte.


"Iščemo dodatne možnosti za oskrbo ljudi"

"Danes nam gre zelo "na roko" vreme, če bi bilo tako, kot včeraj, bi imeli več težav. Vsekakor pa iščemo tudi druge rešitve, dodatne možnosti, da bi na primer postavili še nekaj ogrevanih šotorov. Tako bi lahko čim več ljudi oskrbeli pod streho," je poudaril Ogulin, ki se zaveda, da je jesensko vreme s padcem temperatur, predvsem v večernih urah, zelo oteževalna okoliščina v takšnih situacijah.


Policisti pomagajo tudi pri nudenju pomoči ranljivim skupinam in iskanju "izgubljenih" članov družin

Veliko pomoči potrebujejo otroci in ženske, ranljive skupine, pri čemer po svojih zmožnostih pomagajo tudi policisti. Srečujemo se tudi s situacijami, ko se družine "ločijo", izgubijo v tej množici, "kar naenkrat nek otrok ostane sam. Takrat policisti pomagajo tudi pri iskanju in ponovnem združevanju družinskih članov," je še delo policistov opisal Ogulin.

matej druznik ned nov

  Foto: Matej Družnik, Nedeljske novice