Sorodne objave

 

Direktor Uprave kriminalistične policije mag. Aleksander Jevšek je danes, 11. maja 2010, v hotelu Jezero v Bohinju odprl tridnevni 6. regionalni sestanek vodij nacionalnih centralnih birojev INTERPOL-a držav Jugovzhodne Evrope.

IMG 2384

Mag. Aleksander Jevšek

Govor direktorja Uprave kriminalistične policije mag. Aleksandra Jevška 

 

Prvi redni letni regionalni sestanek vodij NCB (v nadaljevanju NCB) INTERPOL-a, ki se jih udeležujejo vodje in visoki predstavniki NCB INTERPOL-a Makedonije, Črne gore, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije, je bil na pobudo kolegov iz INTERPOL-a Sarajevo organiziran v Bosni in Hercegovini leta 2003. Zatem je bil sestanek vsakič organiziran v drugi državi regije. Glavni namen teh sestankov je pospeševanje in povečevanje izmenjave informacij, izmenjava najboljših praks ter prilagajanje in usklajevanje naših skupnih naporov v boju proti mednarodni kriminaliteti.

IMG 2367

Letošnji sestanek vodi Dušan Kerin, vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije. Na sestanku sodelujeta tudi predstavnika generalnega sekretariata INTERPOL-a iz Lyona v Franciji in SECI Centra iz Bukarešte v Romuniji.

Osrednja tema srečanja v Bohinju je sodelovanje med državami regije na področju mednarodnih iskanj oseb in obravnava problemov, ki izhajajo iz vsakodnevnega operativnega sodelovanja. Udeležencem bodo predstavljene slovenske izkušnje z integracijo podatkovnih baz INTERPOL-a v nacionalni policijski sistem in delovanje Centra za demokratično kontrolo nad oboroženimi silami s sedežem v Ženevi. Razprava pa bo tekla tudi o stanju projekta ILECU's, skupnih treningih za postopke izročanja oseb in poenotenju tovrstnih postopkov.

IMG 2470

Mednarodno sodelovanje med policijami držav Jugovzhodne Evrope poteka na visoki ravni ter v resničnem duhu mednarodnega policijskega sodelovanja. Nacionalni centralni biroji INTERPOL-a, kot osrednje kontaktne službe za mednarodno izmenjavo policijskih informacij, imajo pri tem ključno vlogo. Z razpravo o pomembnih korakih za še boljše in učinkovitejše policijsko sodelovanje med državami v prihodnjih dneh se bomo pridružili prizadevanjem vseh držav članic INTERPOL-a, ki si želijo mir in varnost v svetu in so v to pripravljene vložiti potrebne napore.

 

IMG 2529

Dušan Kerin

 

Slovenija je aktivna članica INTERPOL-a, mednarodne organizacije kriminalistične policije, od leta 1992 in od takrat slovenska policija aktivno sodeluje v globalnem boju proti mednarodni kriminaliteti. Slovenska policija se zaveda velikega prispevka INTERPOL-a pri zagotavljanju varnosti globalne skupnosti in aktivno prispeva k uspešnosti iniciativ in projektov, ki potekajo v okviru edine globalne in največje policijske organizacije v svetu.

IMG 2437