Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Makedonijo, v pomoč pri upravljanju z migracijami, napotila že sedmo skupino policistov.

Med 20. julijem in 19. avgustom 2016 bodo tako na makedonskem ozemlju za izvajanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov skrbeli tudi slovenski policisti. 

IMG 7695

Na delo v Makedonijo odhajajo: vodja skupine Aljoša Košir, PP Ljubljana Moste (PU Ljubljana), in policisti Borut Oblak, PPVSP Koper (PU Koper), Matej Poljanšek, PP Šiška (PU Ljubljana), Fredo Virag, PP Idrija (PU Nova Gorica), Robert Belec, PMP Rogatec (PU Celje), Aleš Lesar, PMP Zavrč (PU Maribor) in Tanja Erhatič, Sektor kriminalistične policije (PU Kranj).

IMG 7673

Današnjega sprejema pri generalnem direktorju policije Marjanu Fanku so se udeležili še Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije ter Marko Škedelj, vodja šeste skupine, ki ji je pred dnevi potekel mandat in se je že vrnila domov.


Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica. Makedonskim policistom bodo po potrebi pomagali v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre - Gevgelija). Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo službena vozila slovenske policije.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu o skupnih patruljah na makedonskem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja (s spremembami), ki je bil v začetku leta 2016 podpisan med Policijo na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije in Uradom za javno varnost na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Makedonije.
 


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi