Sorodne objave

 

V zadnjem času izredno spremenljivo vreme vpliva tudi na vozne razmere in s tem na varnost v cestnem prometu. Da bi bilo prometnih nesreč na slovenskih cestah čim manj, objavljamo nekaj preventivnih nasvetov policije. Motoristi, pazite na pesek in listje, ki ga na vozišče nanesejo dež in nalivi. Vozniki, če vas ujame neurje, vozite posebej previdno. Prav tako bodite previdni, ko je sončno, saj se ravno v lepem vremenu dogajajo najhujše nesreče. Ob morebitnih prometnih zastojih ostanite strpni.

Opozarjamo predvsem na naslednja dejstva:

***

Ko se po daljšem obdobju slabega vremena vreme izboljša, se na ceste vrnejo vozniki motornih koles.

Voznike enoslednih motornih vozil opozarjamo, da so vozne razmere v tem času večkrat nepredvidljive. Upoštevati morate, da močan dež,  nalivi in toča na vozišče nanesejo pesek, vejevje, listje in podobne naplavine, ki z vozišča navadno ni takoj odstranjeno, zato morate temu ustrezno prilagoditi način in hitrost svoje vožnje.


***

Najhujše prometne nesreče se dogajajo ravno v lepem, sončnem vremenu, ko so ceste suhe.

Zmotno je prepričanje nekaterih voznikov, da lahko v lepem vremenu vozijo hitreje (varneje). Če so bili pozimi in še spomladi bolj previdni in pozorni zaradi snega, poledice, megle, pridobijo v lepem vremenu in na suhih cestah lažen občutek varnosti, občutek, da niso ogroženi, zato vozijo hitreje in bolj agresivno. Vsem udeležencem v cestnem prometu zato svetujemo in jih opozarjamo:

  • Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste!
  • Nujna je uporaba zaščitnih čelad voznikov motornih koles in koles z motorjev.
  • Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. Na pot se odpravite trezni in spočiti. Alkohol ubija!
  • Zaradi možnih zastojev zaradi gostejšega prometa, prometnih nesreč, delovišč na cestah in cestninskih postajah ipd. spremljajte prometne informacije in se, če je le možno, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Če se zastoju ne morete izogniti, ostanite strpni.


***

Ob neurju in toči je ustavljanje na avtocesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno!

Nekateri vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu! Zato vse voznike ponovno opozarjamo na nekatera pravila, ki jih morate upoštevati:

  • Na odstavnem pasu avtoceste in ceste, rezervirane za motorna vozila, je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili. Tudi na vozišču avtoceste in ceste, rezervirana za motorna vozila, je prepovedano obračanje, vzvratna vožnja (vožnja v nasprotni smeri je smrtno nevarna), ustavitev ali parkiranje. Enako velja za predore in nadvoze. Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču.
  • Med neurjem ali podobnimi dogodki priporočamo posebej previdno vožnjo. Hitrost svoje vožnje prilagodite razmeram in se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.).
  • Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred sabo, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočamo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča z manevrom prehitevanja.
  • Upoštevajte prometno signalizacijo (prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe ...).


Če vas med vožnjo ujame toča, ne ustavljajte v predorih ali pod nadvozi

Vožnja po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila - opozorilo voznikom

Aktivnosti policistov za varno poletje na slovenskih cestah
 

Vsem želimo varno vožnjo!