Sorodne objave

 

Med poletno turistično sezono se prometna varnost vsako leto poslabša. Policija, Ministrstvo za promet in drugi akterji smo zato pripravili številne aktivnosti, s katerimi želimo zagotoviti varnost cestnega prometa tudi v poletnih mesecih in ki bodo potekale od 15. junija do 20. avgusta 2010.

Nasveti za varno udeležbo v prometu med turistično sezono:

  • Zaradi možnih zastojev zaradi gostote prometa, prometnih nesreč, delovišč na cestah in cestninskih postajah ipd. spremljajte prometne informacije in se, če je le možno, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev.
  • Če se zastoju ne morete izogniti, ostanite strpni.
  • Pred vožnjo preverite tehnično brezhibnost vozila.
  • Na pot se odpravite spočiti in v usTREZNEM psihofizičnem stanju, saj alkohol, mamila, zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu.
  • Za voznike in potnike je obvezna uporaba varnostnih pasov.
  • Prilagodite hitrost vožnje veljavnim omejitvam ter znanju, izkušnjam in razmeram na cesti primerno.
  • Za voznike motornih koles in koles z motorjev je obvezna uporaba zaščitne čelade.
  • Odstranite prtljago z zadnjih polic, saj bi pri nenadnem zaviranju lahko povzročila poškodbe voznika in potnikov.
  • Ustrezno zavarujte domače živali, ki se prevažajo v avtomobilu.
  • Ob okvari vozilo ustrezno označite z varnostnimi utripalkami ali varnostnim trikotnikom; uporabite odsevni brezrokavnik.

P7150032a

Policisti opozarjamo: Ob zastoju oz. ustavitvi vozil na avtocestah ali hitrih cestah je treba vozilo ustaviti tako, da omogočimo neoviran prehod intervencijskih vozil na kraj dogodka. Prepovedano je ustavljanje in vožnja po odstavnem pasu ter hoja po avtocesti. 


Vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, naj v prometu ravnajo strpno, preudarno in odgovorno - zaradi lastne varnosti in varnosti drugih!

Varno poletje na slovenskih cestah - načrt aktivnosti in statistični podatki 

Alkohol ubija, največkrat nedolžne! in Bodi 0,0 šofer!

Nasveti motoristom in Ne spreglej, trikrat poglej!

Hvala, ker voziš zmerno

Varnostni pas - pripni svoje življenje!

Varnostna razdalja

Varno na kolo!

Spremenljivo vreme in nepredvidljive vozne razmere

Če vas med vožnjo ujame toča, ne ustavljajte v predorih ali pod nadvozi

Vožnja po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila - opozorilo voznikom in Varna uporaba avtocest

 

Da bi se izognili zastojem, voznikom in voznicam priporočamo, naj pred potjo preverijo razmere na cestah pri naslednjih virih:

Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na telefonski številki 1970, www.promet.si ali m.promet.si za mobilne telefone.
Prometni koledar in Prometni radio – Radio SI

Prometni zastoji na mejnih prehodih: www.policija.si

Stanje na avtocestah in hitrih cestah na brezplačni glasovni postaji na telefonski številki 080 22 44 ali spletni strani: www.dars.si

 MG 1862

V zvezi s prometno problematiko med turistično sezono je Ministrstvo za promet kot koordinator teh aktivnosti 11. junija 2010 organiziralo novinarsko konferenco, na kateri so predstavili tudi aktivnosti upravljavcev cest, povezane z zagotavljanjem pretočnosti in obnovitvenimi deli na slovenskih cestah s poudarkom na prometnovarnostnem vidiku. Sodelovali so Ljubo Zajc, generalni direktor Direktorata za promet na prometnem ministrstvu, mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, dr. Bojan Čas, izvršni direktor za novogradnje in obnove pri Družbi za avtoceste RS, in Ljiljana Herga, vodja Sektorja za vzdrževanje in varstvo cest pri Direkciji RS za ceste.

Cilj medresorskih aktivnosti je izboljšati prometno varnost v poletnih mesecih in obenem dvigniti stopnjo ozaveščenosti udeležencev v prometu o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola in neprilagojene oz. prehitre vožnje na slovenskih cestah. Posebna pozornost pa bo namenjena tudi varnosti voznikov enoslednih motornih vozil. Medijska kampanja prometnega ministrstva bo v tem smislu usmerjena na dve najpomembnejši ciljni skupini, in sicer na: mlade voznike med 18. in 24. letom starosti ter na voznike med 25. in 45. letom starosti.

foto20

Po besedah vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivana Kapuna sta gostejši promet in večja raznovrstnost prometnih udeležencev poglavitni značilnosti prometa v poletnih mesecih, ko so najpogostejši vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami prehitra oz. neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje pravil prednosti in vožnja pod vplivom alkohola.


Aktivnosti policistov

Na območjih, kjer bo prihajalo do zastojev, bomo policisti predvsem zagotavljali večjo pretočnost prometa in preprečevali kršitve cestnoprometnih predpisov (kot so vožnja po odstavnem pasu, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje določil o prednosti, upoštevanje sistema zadrge ipd.). Poskušali bomo, skupaj z vzdrževalci ceste, čim prej odpraviti vzroke za nastale zastoje. Zaradi tega bo v času pričakovanih zastojev v službi večje število policistov.

Veliko pozornosti bomo policisti namenili tudi kontroli upoštevanja določil, ki izhajajo iz Odredbe o omejitvi prometa v RS. Poleg tega bomo poostreno nadzirali hitrost vožnje in  alkoholiziranost voznikov, izvajali bomo tudi nadzore nad vozniki koles z motorjem ter sistematične nadzore nad večkratnimi kršitelji cestnoprometnih predpisov. Povečali bomo nadzore na avtocestnih počivališčih in preverjali psihofizično stanje voznikov tovornih vozil ob postankih. Nadzirali bomo tudi avtobuse, s katerimi se izvaja javni prevoz potnikov. Nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov pa bomo v poletnih mesecih še posebej poostrili v bližini večjih prireditev (veselic, okoli bolj problematičnih gostinskih lokalov, motozborov itd.).


Več o tem v gradivu: Aktivnosti policije med poletno turistično sezono