Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Lokalna akcijska skupina za preprečevanje odvisnosti (LAS) Šmarje pri Jelšah je v sodelovanju z Občino Šmarje pri Jelšah, Osnovno šolo Šmarje pri jelšah in Policijsko postajo Šmarje pri Jelšah 14. oktobra 2009 organizirala preventivno prireditev za učence osnovne šole.

Prireditve, ki je potekala v kulturnem domu Šmarje pri Jelšah, se je udeležilo 276 učencev, ciljna skupina so bili učenci sedmih, osmih in devetih razredov.

Da bi bil "žur" maksimalno dober, je LAS že drugo leto zapored v goste povabila člane Fundacije z glavo na zabavo, ki že osmo leto prireja podobne prireditve po vsej državi.

Namen in cilj prireditve je bil, da se mladim na praktičen način predstavi in predvsem dokaže, da se je mogoče zabavati tudi brez alkohola, tobaka in prepovedanih drog, in jih hkrati opozori na nezdružljivost alkohola in drugih drog z udeležbo v cestnem prometu. Ker takšno ravnanje in miselnost nista pomembna samo za mladostnike in starše, ki so aktivno udeleženi v cestnem prometu, ampak tudi za mlajše, še posebej osnovnošolce, smo jih na zabavi na zanimiv način vzgajali v osveščene sopotnike, ki ne sedajo v motorna vozila z opitimi in "zadetimi" vozniki.

Zabavo je odprl župan Občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš, osnovnošolce pa je na zabavo pospremil ravnatelj Osnovne šole Šmarje pri Jelšah Stanko Šket. Oba sta sodelovala tudi pri vsebinskem delu prireditve.

2

Zabava se je začela udarno, dvorana se je tresla od pozitivnih vibracij. Glasba, petje, ples in simpatične nagrade so mlade navdušile.

3

Mladi so bili prevzeti od čudovite in zdrave zabave, ki se je po njihovih izjavah prehitro končala. V slovo so še eno skupaj "zarepali" in si pesem še večkrat ponovili tudi druge dni po zabavi. Upamo, da v spominu mladih ti verzi ostanejo tudi takrat, ko se jim ponudi možnost, da bi posegli po opojnih substancah.

Z glavo na zabavo, s'm pustu alkohol,
z glavo na zabavo in boljš' mi gre u šol.
Z glavo na zabavo, da orenk se ti zrola,
z glavo na zabavo, ne rab'š alkohola.


Člani LAS-a se zahvaljujejo tistim, ki imajo v lokalni skupnosti možnost odločanja, in si tako prizadevajo mladim približati zdravo zabavo. Vse, ki bi se radi pridružili LAS-u, vabimo, da s svojimi idejami pripomorete k uspešnemu boju proti odvisnosti.

Lokalna akcijska skupina za preprečevanje odvisnosti Šmarje pri Jelšah