Sorodne objave

 

Poplave, kakršnih samostojna Slovenija ne pomni, so močno prizadele tudi Gorenjsko. Gorenjski operativno-komunikacijski center je prvo obvestilo o prihajajoči ujmi, ki je za seboj pustila grozovito opustošenje s poplavami, neprevoznostjo in podrtostjo prometne infrastrukture, zemeljskimi plazovi in še bi lahko naštevali, prejel v soboto, 5. avgusta 2023, dve minuti pred drugo uro zjutraj. Za tem klicem se je do nedelje zvečer, ko se je vremensko stanje nekako umirilo in je posijalo prvo sonce upanja, zvrstilo okoli 90 klicev. Največ klicev, okoli 60, je bilo prav v soboto.

Sporočilo vseh klicev za policijske intervencije in intervencije vseh preostalih interventnih služb je bilo povezano z neurjem in poplavami na določenih območjih ter neprevoznostjo državnih in občinskih cest – prometne infrastrukture. Ujma je zajela veliko krajev na Gorenjskem, najhuje pa je bilo na škofjeloškem območju.

Že v jutranji kroniki smo tako poročali, da so določena območja po Gorenjskem poplavljena, ceste pa popolnoma ali delno neprevozne. Prosimo vse, da upoštevate prometno signalizacijo, navodila policistov in interventnih služb. Ne zadržujte se na krajih, kjer potekajo dela interventnih služb, saj boste s tem omogočili nemoteno delo.

O prevoznosti cest spremljajte spletni strani promet.si, o stanju naravnih nesreč (poplav) pa napotke Uprave RS za zaščito in reševanje. Razmere se sproti spreminjajo.
Obvestila, opozorila in aktivnosti so gorenjski policisti strnili v kronološki objavi na družbenem omrežju Facebook Policijske uprave Kranj. Objava je bila med sledilci sprejeta pozitivno in je dosegla obširno obveščenost, saj jo je do zdaj videlo okoli 98.000 sledilcev. Med njimi je sprožila želeno interakcijo.

območje plaz urbas

Na fotografiji: območje plazu Urbas

Največje težave in skrbi povzročajo plazovi

V soboto, 5. avgusta 2023, so nekaj pred 4. uro zjutraj gorenjski policisti sprejeli tudi klic o sprožitvi alarma za proženje plazu na predelu zemeljskega plazu Urbas na območju Koroške Bele v Občini Jesenice. Takoj zjutraj se je operativni štab Civilne zaščite Občine Jesenice sestal in sprejel odločitev o evakuaciji prebivalcev z ogroženega območja Koroške Bele med 20. in 7. uro naslednjega dne. Za evakuirane prebivalce je bilo dobro poskrbljeno – od prenočišč, parkirišč, kontaktnih komunikacijskih točk, psihosocialne pomoči in oskrbe ranljivejših skupin do namestitve domačih ljubljenčkov, zdravstvene oskrbe itd. V dani situaciji je bilo storjeno kar največ, kar je bilo mogoče. Plaz Urbas in plaz Čikla lahko ob proženju povzročita razdejanje, kakršno je bilo pred leti v Logu pod Mangartom. Več o plazu Urbas si lahko preberete v Wikipedii, o plazu Čikla pa prav tako najdete več podatkov v Wikipedii.

evakuacijsko obmocje

Na fotografiji: evakuacijsko območje

Večkratna evakuacija in naposled vrnitev domov

Policisti so pri tem aktivno sodelovali v operativnem štabu, pri zavarovanju vstopnih točk zaprtega območja in nudenju pomoči prebivalcem pri zapuščanju svojih domov. Naloge so izvajali še z drugimi operativnimi službami, kot so gasilci, gorski reševalci, Rdeči križ, prostovoljci in drugi. Delali so uigrano, timsko in z enim samim ciljem: vsem prebivalcem, ki zapuščajo svoje domove, mirno razložiti situacijo in imeti vnaprej pripravljene odgovore na njihova vprašanja. Znali in zmogli so! Čez noč so zaradi varnosti premoženja in preprečevanja morebitnih vlomov ali drugih kaznivih ravnanj opravljali kontrolo območja in objektov, ki so bili prazni. Po podatkih štaba Civilne zaščite Občine Jesenice je bilo treba evakuirati okoli 900 prebivalcev, ki so se po izvedeni nočni evakuaciji v nedeljo, 6. avgusta 2023, po 7. uri lahko vrnili nazaj domov.

V nedeljo dopoldne se je ponovno sestal operativni štab Civilne zaščite Občine Jesenice in sprejel odločitev o ponovni evakuaciji prebivalcev z ogroženega območja Koroške Bele med 20. in 7. uro naslednjega dne, in to v enakem obsegu in po istem protokolu kot prejšnji dan. Naloge policistov in vseh drugih operativnih služb so ostale enake. Plaz je, kljub temu da je prišlo do sprememb, ostal na svojem mestu. Prebivalci so se tako v ponedeljek, 7. avgusta 2023, po 7. uri, ponovno lahko vrnili nazaj domov.

V ponedeljek dopoldne se je operativni štab Civilne zaščite Občine Jesenice ponovno sestal in sprejel odločitev o ponovni evakuaciji prebivalcev z ogroženega območja Koroške Bele med 20. in 7. uro naslednjega dne, a v ožjem obsegu kot prejšnje dni in po istem protokolu. Naloge policistov in vseh drugih operativnih služb so ostale enake. Plaz je tudi po tej noči ostal na svojem mestu in prebivalci so se tako tudi v torek, 8. avgusta 2023, po 7. uri lahko vrnili nazaj domov. Od tega dne dalje se plaz spremlja s tehničnimi sredstvi in v upanju, da tako ostane do sanacije, ki je v pristojnosti drugih inštitucij. Pristojni organi so že začeli odpravljati naplavine in čistiti zaplavne pregrade ter drugo infrastrukturo na tem območju. Območje plazu ostaja nadzorovano in v njegovi okolici je gibanje omejeno z ustreznimi obvestili.

S stanjem plazu, postopki in protokolom evakuacije se je v ponedeljek popoldne seznanil tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

minister obisk

O vseh nadaljnjih aktivnostih na tem območju se občani lahko informirajo na spletni strani Občine Jesenice ali na telefonski številki 030 787 507.

V času evakuacije so bili policisti ves čas prisotni na tem območju in so z obhodi nadzirali prazne domove zaradi varnosti premoženja in preprečevanja morebitnih vlomov ali drugih kaznivih ravnanj. Pri tem so sodelovali z vsemi drugimi operativnimi službami. V tem času niso prejeli nobene prijave o kakršnem koli kaznivem ravnanju.

Vse svoje aktivnosti so gorenjski policisti strnili v objavi na družbenem omrežju Facebook Policijske uprave Kranj. Objava je bila med sledilci sprejeta zelo pozitivno in je dosegla obširno obveščenost; doslej jo je videlo nekaj manj kot 50.000 sledilcev, med njimi pa je sprožila želeno interakcijo. Z usklajenim komuniciranjem s Civilno zaščito Občine Jesenice je do slehernega občana prišla ena informacija. Prava informacija. Informacija, ki šteje.

Nepridipravi niso počivali v času najhujše ujme

V soboto so bili kranjski policisti nekaj pred 12. uro obveščeni, da je 33-letni moški izvršil tatvino artiklov v eni izmed trgovin na območju Kranja. To je opazil varnostnik in stekel za njim ter ga skušal zadržati, osumljenec pa mu je zagrozil z ostrim predmetom in pobegnil s kraja. Na kraj je bilo napotenih več policijskih patrulj, ki so osumljenca izsledili in prijeli ter mu odvzeli prostost za čas zbiranja obvestil. Ukradeni predmeti so bili vrnjeni oškodovancu. Moški je osumljen kaznivega dejanja roparske tatvine, za kar je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let.