Sorodne objave

 

Gorenjski policisti so na izhodiščna mesta za odhod v gore začeli nameščati opozorilne plakate Varno v gore, s katerimi obiskovalce opozarjamo na nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo v gorskem svetu.

Izpostavljamo predvsem, naj pohodniki pri izbiri poti upoštevajo telesno in duševno pripravljenost, vremenske razmere ter zahtevnost in dolžino planinske poti. Svetujemo še, naj pohodniki pot načrtujejo in naj se primerno opremijo.

Med opremo sodijo visoka planinska obutev, nahrbtnik s toplimi oblačili in z rezervnim perilom, vetrovka in vetrne hlače, kapa in rokavice ter zaščitna sončna očala. S seboj je treba imeti tudi brezalkoholne napitke, komplet prve pomoči, baterijsko svetilko in vžigalice, alpinistično čelado in nepogrešljiv mobilni telefon. Glede na to, da so ponekod še zimske razmere, ki že same po sebi predstavljajo nevarnost, je pomembno pravilno gibanje, priporočljiva pa je tudi uporaba derez in cepina.V določenih predelih bo sneg namreč obležal še vse do poletja, kar lahko za pohodnike predstavlja dodatno nevarnost.

Hoja v gore namreč, poleg dobre volje, dobre opremljenosti in ustreznega načrtovanja ture, zahteva tudi poznavanje osnovnih pravil gorništva, torej poznavanja samega sebe, lastnih zmožnosti in tehnik gibanja v gorskem svetu ali njeni okolici. Pomembno je tudi zavedanje, da možnosti nesreče včasih ni mogoče izključiti, čeprav je storjeno mnogo, da do nje ne pride. V gore navsezadnje hodimo zato, da bi tam živeli in se ne poškodovali ali celo umrli. Podcenjevalen odnos do gora je nevaren!

Aktivnosti policije za zagotavljanje varnosti v gorah se bodo nadaljevale. Načrtovane so tudi preventivne akcije na terenu, v katerih bomo policisti pohodnikom svetovali o varnem gibanju v gorskem svetu. Pozorni pa bomo še na odnos pohodnikov do okolja ter do zavarovanih rastlinskih in živalskih vrst, kar je tudi ena od nalog policije.

plakatVsem planincem in pohodnikom želimo srečno pot in varno vrnitev v dolino. Če pa vendarle pride do nesreče ali če potrebujete pomoč, pokličite Center za obveščanje na telefonsko številko 112 oz. Policijo na telefonsko številko 113.

Slovenija je alpska dežela. Velik del ozemlja je hribovit, športne in turistične aktivnosti v gorah pa so gorski svet približale širšim množicam.

Planinstvo je med ljudmi vedno bolj priljubljeno, saj je na eni strani tesno povezano z rekreacijo, s sprostitvijo in z naravo, na drugi strani pa je tudi dostopno vsakemu posamezniku.

Vendar pa z vse številčnejšim obiskom gora pogosteje prihaja do nesreč, ki so največkrat posledica slabe psihofizične pripravljenosti, podcenjevanja zahtevnosti poti, neustrezne opremljenosti, neodgovornega ali napačnega ravnanja, ali pa zgolj premajhne izkušenosti.

Zato se moramo vprašati, kako varno združiti šport, zabavo in doživljanje narave, da bi varno prišli do cilja in potem še nazaj.


V gore nikoli nepripravljeni!