Zaradi utemeljenega suma storitve najmanj petih kaznivih dejanj organiziranega spravljanja tujcev čez državno mejo v Slovenijo in naprej v  Italijo so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana maja letos na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper tri tujce.

Kriminalisti PU Ljubljana so osumljence, 33-letnega državljana Kosova, ki je v Sloveniji prebival ilegalno, 54-letnega državljanu Kosova s prebivališčem na območju Ljubljane in 22-letnega državljana Kosova brez urejenega prebivališča v Sloveniji, spremljali že od decembra lani. Od kriminalistov iz PU Maribor in PU Krško so namreč prejeli obvestilo, da so osumljenci del večje mednarodno organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarja s spravljanjem ilegalnih prebežnikov z območja Kosova v zahodnoevropske države.

Del mednarodno organizirane kriminalne združbe so kriminalisti PU Maribor, PU Postojna, PU Krško in PU Nova Gorica v sodelovanju s hrvaškimi in italijanskimi varnostnimi organi prijeli že januarja letos, medtem ko so kriminalisti PU Ljubljana nadaljevali z zbiranjem obvestil in dokazov zoper preostalo kriminalno združbo.

V preiskavi so kriminalisti dokaze zbirali tudi s pomočjo uporabe prikritih policijskih ukrepov, katerih izvajanje je bilo zelo oteženo, saj so osumljenci nenehno menjavali številke mobilnih telefonov in bili pri organizaciji ilegalnih prehodov zelo previdni.

V mednarodni kriminalni združbi je bila vloga navedenih osumljencev organizacija prevoza ilegalnih prebežnikov z območja Zagreba preko Slovenije v Italijo. Za tak prevoz je kriminalna združba od ilegalnih prebežnikov dobila okoli 700 evrov na osebo. Kriminalisti so zbrali dokaze in podali kazensko ovadbo za skupaj pet kaznivih dejanj, ko so osumljenci organizirali in spravili čez državno mejo 20 tujcev, ilegalnih prebežnikov z območja Kosova.

33- in 54-letna osumljenca so kriminalisti s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je po opravljenem zaslišanju zoper njiju odredil pripor. Postopek kriminalistov in policistov je usmerjala državna tožilka z Okrožnega tožilstva v Ljubljani.