Sorodne objave

 

Na novinarski konferenci Policijske uprave Maribor 5. junija 2009 je vodja Sektorja kriminalistične policije v PU Maribor Marjan Fank predstavil zadnji primer uspešne preiskave in prijetja storilcev korupcijskih kaznivih dejanj.

DSCN1997

Zvočni posnetek izjave vodje Sektorja kriminalistične policije v PU Maribor Marjana Fanka (mp3) 

 

Kot je povedal Marjan Fank, so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor zaključili s preiskavo na področju korupcijskih kaznivih dejanj, ki je potekala leto in pol.

Konec leta 2007 so namreč kriminalisti med preiskovanjem večjega števila sumov kaznivih dejanj goljufij, pri katerih so prejemniki socialne pomoči to pridobivali na podlagi lažnih podatkov, zaznali sume, da so bila posamezna državljanstva Republike Slovenije podeljena nezakonito. Tako je že v začetku leta 2008 po usmeritvah Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru stekla širša preiskava, pri kateri so kriminalisti uporabili tako klasične kot prikrite metode dela.

Med preiskavo so potrdili sum obstoja skupine osumljencev, ki je zaradi pridobitve premoženjske koristi protizakonito omogočala večjemu številu oseb (predvsem z območja republik bivše Jugoslavije in nekaterih držav Evropske unije), da pridobijo dovoljenje za bivanje oziroma status tujcev s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

S ponarejanjem uradnih podatkov so osumljenci pristojni službi Ministrstva za notranje zadeve prikazovali lažne podatke o dlje časa trajajočem bivanju na območju Slovenije v obdobju po osamosvojitvi, pri čemer so ponaredili listine in izvajali uradne postopke na nezakonit način, kar je bila osnova za izdajo odločb, ki so omogočale pridobitev različnih oblik pomoči iz državnih transferjev in ki so tudi osnova za morebitno kasnejše pridobitev državljanstva. Določen del dokumentacije je bil zasežen tudi v Direktoratu za upravno notranje zadeve MNZ, kjer se tovrstni postopki vodijo.

V skupini osumljencev sta sodelovala organizator in pomočnik, ki sta pridobivala prosilce, uradna oseba upravne enote, ki je vodila postopek preverjanja pogojev, in zdravnik Zdravstvenega doma Maribor, ki je za potrebe uradnega postopka izdajal razna zdravniška potrdila.

Policisti so še ugotovili, da so morali prosilci za dovoljenja organizatorju plačati večja finančna sredstva. Treba je poudariti, da so bile med osebami, ki jim je bilo podeljeno dovoljenje, osebe iz tujine z nepreverjeno identiteto kot tudi storilci hudih kaznivih dejanj. Zaradi preverjanja dejanske identitete vpletenih oseb je slovenska policija ves čas preiskave tudi tesno sodelovala s tujimi varnostnimi organi.

V zaključni akciji je sodelovalo 75 policistov in kriminalistov, ki so opravili 25 hišnih preiskav, pri čemer so zasegli večjo količino dokumentacije, ki bo predmet nadaljnje preiskave in revizije postopkov za pridobitev državljanstva.

Štirim osebam z območja Maribora so odvzeli prostost in jih v noči na 4. junij privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Maribor. Ovadili jih bodo za več kaznivih dejanj jemanja podkupnine, dajanja podkupnine, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, izdajo in uporabo lažnega zdravniškega spričevala in zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic ter drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Zaradi suma, da je bilo državljanstvo nezakonito podeljeno še večjemu številu oseb, se preiskava nadaljuje.

 

Več informacij in statističnih podatkov o aktivnostih policije na področju preiskovanja korupcije