Sorodne objave

 

Pred nami so prvomajski prazniki in s tem krajše počitnice, ki so priložnost za krajši počitek, za izlete in obiske naravnih znamenitosti, obmorskih krajev, gora, toplic in drugih turističnih krajev. Pri tem pa ne smemo pozabiti na lastno varnost, varnost svojega premoženja in na varnost v cestnem prometu.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica v zvezi s tem svetujejo kako lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost:

  • Pričakovati je povečan promet, zlasti na cestah v smeri proti turističnim krajem in znamenitostim. Ob tem vam svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, ter dosledno upoštevate cestno prometne predpise. Lepše vreme je tudi čas, da se na cestah in drugih prometnih površinah poleg večjega števila voznikov osebnih avtomobilov pojavijo tudi vozniki enoslednih vozil (vozniki motornih koles, koles z motorjem in kolesarji), rolarji in pešci, zato je potrebno v tem času posebno pozornost nameniti tudi tem udeležencem v cestnem prometu, saj spadajo v eno izmed najbolj šibkih kategorij udeležencev v cestnem prometu. Policisti bodo z različnimi oblikami dela na vseh cestah tako v in izven naselja zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge. V tem času policisti na območju R Slovenije izvajajo preventivno-represivno akcijo Hitrost- počasneje je varneje 

  • Naj vaše vozilo na parkiriščih (v teh dneh bodo parkirišča polna vozil ob večjih turističnih centrih, ob morju, gorah, toplicah in drugih turističnih krajih) ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic,  denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.
  • Stanovanja, hiše in drugi prostori (vikende, podjetja, trgovine,.) niso v času prvomajskih počitnic, ko nekateri  lastniki teh objektov in družinski člani odhaja na krajše enodnevne izlete ali krajši oddih v turistične kraje nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Ob tem je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši, stanovanju ali v drugem prostoru vedno nekdo prisoten. Najboljša rešitev je da nekdo, ki mu zaupate, popazi na vaše stanovanje, hišo ali vikend ter vaše poslovne prostore. Prosite ga, naj prazni vaš poštni nabiralnik, večkrat parkira na vašem dvorišču, spušča in dviga rolete itd. Poleg tega zagotovite, da okoli objektov ni predmetov, ki bi jih storilci lahko uporabili (npr. lestve, razno orodje ...). Preverite delovanje in zaščito ključavnic ter senzorjev za zunanjo razsvetljavo, alarmne naprave, v prostore lahko namestite časovna stikala. Delovanje alarmnih in video sistemov lahko po potrebi vežete na službe, ki se ukvarjajo z varovanjem premoženja in objektov. Na telefonskih odzivnikih ne puščajte sporočil, kot so na primer "ni nas doma" ali "smo na počitnicah". Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete fotografirajte ali označite z individualnimi lastnostmi. V kolikor ob prihodu domov opazite sledi vloma, Ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Prav tako ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...), ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (več o tem tudi na naslednjih spletnih straneh Policije).
  • V času prvomajskih praznikov bodo tako kot tudi drugod po Sloveniji tudi na območju Policijske uprave Nova Gorica organizirana številna kresovanja, pikniki in druge javne prireditve in tudi neorganizirana zbiranja ali pa bodo posamezniki opravljali različna kmetijska dela - čiščenje v naravnem okolju.. Glede tega vse občane opozarjamo na nevarnost požarov zaradi nenadzorovanega kurjenja v naravi glede na stopnjo požarne ogroženosti v naravnem okolju. Prav tako se v tem času v povečanem številu pojavijo kršitve voženj z vozili v naravnem okolju. Zaradi tega vse občane opozarjamo na upoštevanje predpisov, ki urejajo varstvo okolja, predpise, ki urejajo javna zbiranja in druge predpise, ki jih zasledimo na tem področju (več o preventivnih nasvetih za varnejše prvomajske praznike na spletu Policije).

  • Po krajših počitnicah pa ne smete pozabiti na vaše šolo obvezne otroke in na preventivno akcijo Varno na poti v šolo in domov. Poskrbite, da boste otroke prevažali na zadnjem sedežu ali v jahaču in vedno pripete z varnostnim pasom. V kolikor bodo otroci v šolo šli sami, jih ponovno opozorite na varno pot in pravila pri hoji v cestnem prometu. Ne pozabite, da bodo najmlajši učenci nosili odsevne trikotne rutice in druga odsevna telesa ali svetla oblačila.

V primeru, da bi se vam kljub temu zgodila kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije oz. ko menite, da gre za kršitev javnega reda in miru ali celo za primer z elementi kaznivega dejanja, vam svetujemo, da se nemudoma obrnete na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko Policije 113 ali pa pokličete anonimni telefon Policije 080-1200. Policisti bodo prijavo preverili in glede na ugotovitve ter na podlagi zakonskih predpisov in v skladu s svojimi pooblastili tudi ustrezno ukrepali.


Dean Božnik,
tiskovni predstavnik
PU Nova Gorica