Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
 

V okviru kampanje Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite, ki je namenjena osveščanju o spolnih zlorabah otrok, sta Vesna Draginc iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto in Aleš Piberčnik iz Policijske postaje Novo mesto 6. junija 2012 obiskala Osnovno šolo Drska. Po besedah njene ravnateljice se je šola za to sodelovanje odločila zato, ker so prepoznali namen kampanje.   

Učenci višjih razredov so pred obiskom kriminalistke in policista prebrali knjižico Gorana Vojnovića z istim naslovom, kot je ime kampanje, in se o vsebini pogovorili z učitelji.

Draginčeva in Piberčnik sta z otroki govorila o njihovih skrivnostih. Spoznali so, da so skrivnosti dobre in slabe in da je predvsem tiste slabe potrebno zaupati staršem, učiteljem ali policistom. V pogovoru so ugotovili, kje na njih najpogosteje prežijo nevarnosti, kako naj ravnajo v takih primerih in katere koristne podatke lahko sporočijo policistom.

3_zm

Opozorila sta jih, da  so lahko ogroženi tudi v navidezno varnem okolju, npr. doma pred računalnikom. Učencem so družbena omrežja dobro znana in nekateri število "prijateljev" merijo v tisočih. Priznali so, da veliko teh tako imenovanih prijateljev ne poznajo in da tiste prave lahko preštejejo na prste ene roke. Obljubili so, da bodo pazljivo ravnali s posredovanjem fotografij in drugih informacij osebam, ki jih ne poznajo.

Kriminalistka in policist sta učence višjih razredov obiskala že v maju, na tokratni obisk pa smo zraven povabili še predstavnike medijev, saj je namen kampanje tudi osveščanje širše javnosti.