Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Novo mesto so 19. februarja 2013 odprli razstavo likovnih del z naslovom Barve, ujete na platno. Njihova avtorica je umetnica Marija Kukovica.

kukovica022

Razstava likovnih del Marije Kukovica iz Društva likovnikov Brežice bo v novomeški policijski upravi na ogled do konca marca. Razstava z naslovom Barve, ujete na platno predstavlja repertoar pestrih abstraktnih slik v akrilni tehniki.

70Marija Kukovica, ljubiteljska likovna ustvarjalka, je upokojena učiteljica. Na Osnovni šoli Globoko je poučevala zemljepis in zgodovino. Za izpolnjevanje učne obveznosti je poučevala tudi likovno vzgojo, kar je zahtevalo dodatno izobraževanje. Likovno ustvarjanje učencev je v njej prebudilo željo, da se tudi sama preizkusi v tej umetnosti. Leta 2002 se je po odhodu v zasluženi pokoj vključila v Društvo likovnikov Brežice. S svojimi društvenimi prijatelji se je izobraževala pri številnih slikarskih strokovnjakih in srkala njihovo znanje in nasvete. V okviru društva zelo uspešno deluje tudi sekcija oblikovanja unikatne keramike, kjer je ustvarjala iz gline. S svojimi slikami in keramičnimi izdelki je sodelovala na številnih razstavah v domači občini, ki jih je organiziralo društvo. Svoja dela je razstavila tudi na Ptuju (Mežanovi dnevi 2008), v Zagorju ob Savi pa je leta 2009 prejela priznanje za osvojeno tretje mesto na natečaju Kmečka hiša. Njena slika je bila leta 2012 v Krškem izbrana tudi za regijsko likovno razstavo Tekst v podobi.

Z razstavo Barve, ujete na platno poskuša ljubiteljska likovna ustvarjalka predstaviti svoj odnos do barv in njihovo učinkovitost v prostoru. Pri ustvarjanju uporablja akrilne barve. Večina razstavljenih slik je plod njenega dela zadnjih nekaj mesecev. Z abstraktnim slikanjem bi se rada oddaljila od realističnih krajin, šopkov in aktov, ki jih je v glavnem slikala doslej. Te je razstavljala lani na svoji prvi samostojni pregledni slikarski razstavi v Brežicah. Pri ustvarjanju novih slik kar naprej raziskuje. Porajajo se nove ideje v želji, da bi sliko naredila tako, da bo všeč njej in tistim, ki jo bodo gledali. Kot pravi, rada ustvarja. Prosti čas preživi s čopičem v roki. Takrat je svet samo njen, ure so kratke kot minute. Svoj izdelek kritično ocenjuje in zgodi se, da že ustvarjeno sliko znova prebarva.

kukovica052

Andrej Zbašnik, pomočnik direktorja Policijske uprave Novo mesto, je v svojem nagovoru ob otvoritvi povedal, da je danes ob vstopu v avlo vsakdanjo rutino prekinila silna energija čudovitih barv in oblik.kukovica007 "Pravijo, da je lepota v očeh opazovalca in da je on tisti, ki ima zadnjo besedo pri tem, kaj je to, kar vidi. Že prvo srečanje z umetnico, gospo Kukovica, pa daje jasen odgovor na vprašanje, od kod izvira silna pozitivna energija, ki jo izžarevajo slike. Med številnimi umetniki, ki smo jih gostili, je bilo že kar nekaj upokojencev, kar nas še posebej veseli, in misel na to, da nas tudi v tem življenjskem obdobju lahko čakajo povsem novi izzivi, nas navdaja z upanjem. Gospa Kukovica, razbijate mite o upokojencih in o učiteljicah. Še enkrat hvala, da ste pripravljeni izjemna dela deliti z nami. Malo me le skrbi, da bodo barve v mesecu dni zbledele, saj bomo s sodelavci iz njih vsak dan gotovo intenzivno črpali energijo, ustvarjalnost in dobro voljo," je dejal Zbašnik.

Da nastane slika, je potrebnega veliko truda, znanja, časa in potrpljenja. Člani Društva likovnikov Brežice drug drugemu nudijo pomoč in spodbudo. O gospe Kukovica in njenemu ustvarjanju ter aktivnem delu v društvu je spregovorila Vlatka Sumrek, članica likovnega društva Brežice.

Svoje spomine na učiteljico in razredničarko Marijo Kukovica pa je gostom predstavil njen nekdanji učenec Roman Kržan, ki ga je Kukovica poučevala v prvih štirih razredih osnovne šole. Kržan je do svojega nedavnega odhoda v pokoj vodil novomeške kriminaliste.

kukovica020

V kulturnem programu je nastopil brežiški policist Klemen Vavričuk. Zapel in zaigral je tudi svojo prvo avtorsko pesem z naslovom Le moja. Odprtje razstave je povezovala Petra Soldat, prav tako s Policijske postaje Brežice.

Umetniške slike bodo v prostorih Policijske uprave Novo mesto razstavljene še mesec dni. Vabljeni k ogledu!