Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Novo mesto so do 18.30 v sprejemnem centru na Policijski postaji Brežice sprejeli 278 tujcev, ki so od včeraj zvečer na nedovoljen način prestopili državno mejo na območju policijskih postaj Brežice in Sevnica.


Zvočni posnetek izjave Antona Štubljarja, vodje Oddelka za tujce na Policijski upravi Novo mesto (mp3)  


V sprejemnem centru poteka evidentiranje tujcev in najava hrvaškim varnostnim organom za vrnitev. Večinoma gre za domnevne državljane Sirije, Iraka in Afganistana, policisti pa so jih največ izsledili in prijeli v bližini mejnih prehodov Obrežje in Rigonce. Nihče od tujcev ni zaprosil za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji.

Aktivnosti policije in podatke o nedovoljenih prehodih državne meje na območju Policijske uprave Novo mesto je na današnji izjavi za javnost predstavil Anton Štubljar, vodja Oddelka za tujce na Policijski upravi Novo mesto. Kot je dejal Štubljar, je v sprejemnem centru v Brežicah trenutno 78 tujcev, s katerimi še poteka postopek, približno 100 tujcev pa je bilo popoldan prepeljanih v Center za tujce v Postojni. "Tekom današnjega dne smo hrvaškim varnostnim organom opravili najavo za vrnitev oz. sprejem za 201 tujca, ki je nezakonito prestopil državno mejo. V obeh primerih, ko smo opravili najavo na policijsko postajo Zaprešič in Samobor, smo prejeli negativne odgovore. To pomeni, da so hrvaški varnostni organi zavrnili sprejem tujcev, ne glede na to, da imajo za to obvezo po protokolu in po sporazumu med obema državama," je še dodal Štubljar. 

Trenutno imajo policisti PU Novo mesto v postopku 20 tujcev, ki se nahajajo na Mejnem prehodu Obrežje. Približno 150 oseb pa je bilo na Obrežju že registriranih. Tudi na območju Kalina se nahaja približno 30 oseb, tam pa potekajo aktivnosti policije, da bi tem osebam preprečili nezakonit vstop v državo iz Hrvaške.

Sprejemni center v Brežicah ima kapacitet za približno 400 oseb, v samem sprejemnem centru pa je prisotna tudi stalna medicinska ekipa, ki ljudem nudi zdravstveno oskrbo. Sodelovanje med posameznimi službami v sprejemnem centru je odlično.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi