Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Delo z otroki je zagotovo eno naših najprijetnejših in obenem najpomembnejših opravil. V vrtcih in šolah se naši policisti z otroki pogovarjajo o varnosti, pa ne le o varni udeležbi v prometu, veliko pozornosti namenjajo tudi nasilju med vrstniki, varni uporabi interneta in številnim drugim temam. Veseli nas, da nam otroci radi prisluhnejo, se pogovarjajo o varnosti in nam zaupajo svoje težave, katere skušamo skupaj reševati.

Z Osnovno šolo Dragotina Ketteja Novo mesto že več let odlično sodelujemo. Zelo dobro vemo, da so otroci s posebni potrebami, ki obiskujejo to šolo, "pridni kot mravlje", kot imajo zapisano na svoji šolski spletni strani, saj že nekaj let z vso skrbnostjo, natančnostjo in vztrajnostjo šivajo blazinice tolažbe. Izdelane blazinice, v katere vtkejo veliko dobrih in lepih misli, potem izročijo policistom, ti pa jih podarijo otrokom, ki se znajdejo v različnih stiskah.

Na šoli pa naša policista Policijske postaje Novo mesto Aleš Piberčnik in Ladislav Marentič izvajata tudi projekt Policist Leon svetuje.

2 prvi obisk

S pogovorom, pregledovanjem fotografij, videoposnetkov in igranimi prizori, v katerih tudi sami sodelujejo, so ob dosedanjih srečanjih govorili in spoznali že številne teme, kot so varna pot v šolo, moje - tvoje in preizkus poguma. Govorili so tudi o posledicah vandalizma in nepravilne uporabe pirotehnihke, o varnostnem pasu, delu policistov, kaj storiti, če nam kak predmet ukradejo, in kaj, če ga najdemo, in podobno. Ob konkretnem primeru so se naučili tudi, kako lahko uspešno rešijo spor, in zaključili, da so največji "frajerji" takrat, ko se izognejo težavam.

Policista sta navdušena nad odzivom otrok in se že veselita naslednjega obiska, saj pravita, da je s takimi vedoželjnimi "zakajčki" vedno lepo sodelovati.

Povezane vsebine

Policist Leon svetuje (projekt)

Foto: Laura Zrilič, OŠ Dragotin Kette