Sorodne objave

 

V Romskem zborniku, Romano Kejdipe, ki ga izdaja Zveza Romov Slovenije za Svet romske skupnosti Republike Slovenije, so predstavljeni prispevki udeležencev okrogle mize z naslovom Skupna skrb za promocijo strpnosti, medkulturnosti in sožitja, ki ga je pripravil Svet romske skupnosti. V enem od prispevkov na okrogli je bilo predstavljeno tudi dobro sodelovanje med Romi in novomeškimi policisti, ki je že prispevalo k izboljšanju razmer.

V uvodniku je avtor zapisal, da so na okrogli mizi s prispevki sodelovali ugledni gostje in poznavalci problematike Romov v Evropi in naši državi. Pri tem je po njegovem mnenju posebej razveseljivo, da so med avtorji prispevkov enakopravno sodelovali in svoj lastni položaj ocenjevali predstavniki Romov.

1

Bojan Tudija, podpredsednik Zveze Romov Slovenije in Sveta romske skupnosti, je ob predstavitvi na okrogli mizi dejal, da so se Romi na Dolenjskem in v Beli krajini slabše vključili v večinsko skupnost kot Romi v Prekmurju. Po njegovem mnenju tudi Romi sami niso dovolj prispevali k strpnosti in sožitju. "Romi še kar nočejo sprejeti dejstva, da v družbi obstajajo neka pravila, katerih se je potrebno držati. Še vedno ne razumejo, da je izobrazba praktično vse. Večina Romov še vedno prejema denarno pomoč in se niti ne trudi, da bi postali neodvisni od nje."

2

Bojan Tudija je na okrogli mizi predstavil tudi dva ključna premika na Dolenjskem v smeri izboljšanja razmer. V enem izmed naselij v okolici Novega mesta so prebivalci začeli sodelovati s krajevno skupnostjo, letno organizirajo tudi srečanja.

V Novem mestu deluje pisarna Zveze Romov Slovenije. "Navezali smo stike z različnimi ustanovami, predvsem pa s policijo. Naše sodelovanje je uspešno. Policijska uprava Novo mesto je imela velike probleme z Romi, kajti bilo je, kot že sami veste, streljanje, kurjenje kablov, vožnja z neregistriranimi vozili. Ko je policija ugotovila, da ima med romskimi vrstami neke dobre sogovornike, je stopila v kontakt z njimi in skupaj so odšli v romska naselja. In če verjamete ali ne, je v romskem naselju Brezje v enem letu prišlo do takšnega uspeha, da streljanja sploh več ni. Kurjenja je manj za 63 % in veliko manjše je tudi število voženj z neregistriranimi vozili. To pomeni, da so tudi v romskem naselju ljudje, ki znajo prisluhniti tistim ljudem, ki hočejo tem Romom pomagati. Tak rezultat je pohvale vreden," je še dodal Bojan Tudija.

6

Bojan Tudija in Milan Stojakovič, vodja Oddelka za splošne policijske naloge v Sektorju uniformirane policije na PU Novo mesto,
na pogovoru v pisarni Zveze Romov v Novem mestu