Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Murska Sobota je v marcu potekal 40-urni tečaj romskega jezika, ki se ga je udeležilo 19 policistk in policistov iz Štajerske in Prekmurja.

Tecaj1

Policisti so tako vsak torek in četrtek po štiri ure v romskem jeziku obravnavali različne vsebine, govorili o zgodovini in kulturi Romov, razvoju romskega jezika, o raznolikosti romskih narečij itd. Spoznavali so romske besede, si ogledali dva dokumentarna filma o življenju Romov, in sicer Romanistan in Romi v Sloveniji (1975 - 1995 - 2007), poslušali romsko glasbo in zraven pozorno spremljali besedilo.

Tecaj4

Poleg tega so še prevajali in razpravljali o medijski podobi Romov. Tako so skozi učenje romskega jezika spoznavali tudi romsko kulturo, način življenja pa tudi težave, s katerimi se Romi vsak dan srečujejo.

Podelitev5

Zadnji dan tečaja, 31. marca 2011, je vseh 19 policistk in policistov (17 jih je bilo iz murskosoboške, 2 pa iz mariborske policijske uprave) prejelo priznanje Romskega izobraževalnega centra, ki sta jim jih podelila predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in vodja Sektorja uniformirane policije v PU Murska Sobota Slavko Škerlak. Ob tem sta jim čestitala za uspešno opravljen tečaj iz Romskega jezika.

Podelitev7V okviru preventivenga projekta so se tečajniki 31. marca predstavili tudi na Radiu Romic v radijski oddaji Vi sprašujete, policija odgovarja. V oddaji so sodelovali vodja policijskega okoliša iz Policijska postaje Maribor I Sabina Horvat, policistka Sandra Volmut in policist Bojan Prosič iz Policijske postaje Murska Sobota in policist kriminalist Mitja Berden iz Policijske postaje Maribor II. V oddaji so opisali svoje občutke, svoja pričakovanja in povedali, kaj so se naučil. Za poslušalce pa je bilo najbolj zanimivo, ko so se policisti predstavili v romskem jeziku in opisali delo, ki ga opravljajo.

Oddaja2