Sorodne objave

 

Letošnji mednarodni dan družin, ki ga obeležujemo danes, 15. maja, poteka v znamenju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa. Preživljanje časa z družino bi moralo biti nekaj najlepšega v življenju vsakega posameznika. Toda z omejevanjem gibanja, zaradi katerega so ljudje ostali doma, se marsikdo, prav nasprotno, sooča s stisko zaradi nasilja v družini. V policiji zato tudi na ta dan pozivamo k medsebojnemu razumevanju, strpnemu reševanju nesoglasij, predvsem pa k zavedanju, da so družina in odnosi z našimi najbližjimi nekaj najbolj dragocenega, kar imamo.

GettyImages 1165167596 VioletaStoimenova

Sproščanje ukrepov nekaterim pomeni le več sproščenosti, žrtvam nasilja v družini pa pomemben izhod iz stiske

V zadnjem tednu se je sprostilo več ukrepov, ki smo jih skoraj po celem svetu sprejeli za omejevanje širjenja epidemije covid-19. Nekateri otroci bodo z naslednjim tednom lahko začeli obiskovati šole in vrtce, veliko ljudi bo ponovno odšlo v službo, s prijatelji bomo lahko brez skrbi poklepetali ob skodelici kave v bližnjem baru. Življenje se bo počasi začelo vračati na stare tirnice.

Tisti otroci in odrasli, ki so v svojih družinah žrtve nasilja, se vrnitve v šolo in službo še posebej veselijo, saj zanje predstavlja rešitev in vsaj kratek predah od vsakodnevne stiske. Ker nas je virus "zaprl" med štiri stene, se je mogoče zdelo, da tej stiski ne bo videti konca. Mnoge žrtve nasilja v družini so bile ves čas trajanja ukrepov prepuščene povzročitelju, brez možnosti izhoda in socialnih stikov, brez zasebnosti, da bi lahko poklicale na pomoč, saj je bil povzročitelj nenehno v njihovi bližini.

Ne obrnite se stran, temveč bodite glas žrtev

V hitrem tempu življenja, v katerem živimo v zadnjih desetletjih, ne pomnimo, da bi bile družine kdaj toliko časa skupaj, kot so bile med epidemijo covid-19. Zaprtost v domačem okolju in pomanjkanje socialnega stika z ostalimi sta v mnogih družinah privedla do povečanja nesoglasij, nesporazumov, prepirov, ponižujočih dejanj, nekje pa celo do fizičnega, psihičnega in ekonomskega nasilja. Število prijav nasilja v družini se je namreč v času epidemije nekoliko povečalo, verjamemo pa, da je bilo primerov še več, vendar so zaradi različnih razlogov ostali neprijavljeni.

V policiji smo ravno zato, ker žrtve težko pokličejo na pomoč, saj pogosto nimajo zasebnosti, v tem času večkrat pozvali sorodnike, prijatelje, sosede in učitelje, naj v njihovem imenu prijavijo nasilje in žrtvam na tak način pomagajo do rešitve. Ob današnjem mednarodnem dnevu družin znova apeliramo: Ne obrnite se stran, temveč bodite glas žrtev! Učitelje, svetovalne delavce, trenerje in strokovne delavce v različnih institucijah, kjer se zadržujejo otroci, prav tako sosede, prijatelje in sorodnike morebitnih žrtev, pozivamo - bodite pozorni na znake zlorab. Še posebej, če vam otrok ali odrasla žrtev sama pove o dogajanju v družini v času izolacije, jim ponudite pomoč in podporo. Žrtev spodbudite k prijavi oz., če ne more sama, ukrepajte zanjo in zlorabe prijavite policiji.

Policisti bomo naredili vse, kar je v naši moči, da nasilje ustavimo

Tistim, ki so žrtve nasilnih dejanj v družini, pa tudi povzročiteljem, sporočamo, da bo policija vselej naredila vse, kar je v njeni moči, da nasilje ustavi. Žrtve naj vedo, da je pomoč samo klic stran. Prijavo nasilja lahko vedno podajo na najbližjo policijsko postajo ali pokličejo interventno številko policije 113. Policisti pa si bomo skupaj z ostalimi, tudi nevladnimi organizacijami prizadevali, da bi žrtvam v tej težki situaciji zagotovili čim prejšnjo pomoč in rešitev.

GettyImages 120381542 Flashpop

Ob mednarodnem dnevu družin namenimo poseben razmislek pomenu družinskih odnosov in storimo kaj lepega za naše bližnje

Mednarodni dan družin, ki ga obeležujemo danes, 15. maja, izkoristimo za pogovor z družinskimi člani, obiščimo starejše in obolele člane, ki smo jih v tem času zapostavili, predvsem pa si prizadevajmo za spoštljivost, mir in strpnost v medsebojnih odnosih. Za to si sicer moramo prizadevati skozi vse leto, a naj bo vsaj današnji dan priložnost, da družinskim odnosom namenimo poseben razmislek in ozavestimo, da je v času, ko vse druge institucije in organizacije odpovejo, prav družina tista, ki poskrbi, da se v svetu zmede in negotovosti počutimo varno in sprejeto.

Ravno čas trajanja ukrepov v boju zoper virus nam je pokazal pomen družbenega investiranja v socialne politike in organizacije, ki bodo pomagale zaščititi najbolj ranljive posameznike in družine. To je tudi fokus letošnjega mednarodnega dneva družin, ki v ospredje postavlja prav družine z manj ekonomskimi in socialnimi možnostmi. Veliko družin se je namreč v tem čas znašlo na pragu brezposelnosti in revščine, kar lahko privede do povečanja stopnje stresa, s tem pa tudi nasilja. Zato se še posebej zavedajmo, da smo za kakovostne in izpolnjujoče odnose v družini odgovorni vsi njeni člani. Prizadevajmo si za odnose, ki bodo vsem posameznikom nudili osebno svobodo, občutek zaželenosti, sprejetosti, topline in razumevanja.

Povezane vsebine:

United Nations: International Day of Families 15 May

Nekateri otroci doma ne najdejo varnega zavetja. Policisti smo tu zanje, 24 ur na dan!

Foto: Getty Images