Sorodne objave

 

Uprava kriminalistične policije in Urad za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi sta z današnjim dnem, 8. aprilom 2009, vzpostavila avtomatsko integrirano informacijsko povezavo z globalnim policijskim komunikacijskim sistemom Mednarodne organizacije kriminalistične policije (INTERPOL), imenovanim I-24/7.

Generalni sekretariat INTERPOL-a v Lyonu (Francija), v nadaljevanju IPSG, upravlja z globalnim policijskim komunikacijskim sistemom I-24/7 in podatkovnimi zbirkami organizacije (v nadaljevanju I-24/7), v katerih so razpisani ukrepi za iskane osebe in predmete (listine in vozila) na podlagi zahtev nacionalnih centralnih uradov INTERPOL-a iz 187 držav članic in mednarodnih organizacij, s katerimi ima IPSG sklenjen poseben sporazum.

Končni uporabniki - policisti lahko tako v skladu z nacionalno zakonodajo simultano preverjajo razpisane ukrepe v centralnem računalniku policije za iskane osebe in predmete (listine in vozila) na nacionalni ravni, v nacionalnem delu SIS-a (tj. schengenskega informacijskega sistema) in v podatkovnih zbirkah INTERPOL-a.

Poudariti je treba, da je tovrstna integracija izvedena le na Norveškem, sedaj še v Sloveniji, in v nobeni drugi državi EU ali širše.

IMG 2871

Predstavniki UKP in UIT GPU so projekt danes, 9. aprila,
predstavili v. d. generalnega direktorja policije Janku Goršku, ki si je ob tej priložnosti ogledal
tudi prostore in delovne pogoje zaposlenih v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje v UKP.