Sorodne objave

 

Avstrijski varnostni organi še zmeraj sprejemajo migrante na dogovorjen način in zaenkrat še ne omejujejo njihovega števila pri vstopu.

Danes je slovenska policija, po opravljeni registraciji, prvih 500 tujcev poslala na vstopno točko na Šentilj, kjer so avstrijski varnostni organi ponovno začeli prevzemati tujce. Postopki sprejemanja še potekajo, zaenkrat pa ni zaznati večjih posebnosti.

Na podlagi dogovora z Avstrijo še naprej poteka prevzem na Karavankah in v Podrožci, od danes pa tudi v Šentilju, kjer jih nameščajo v nov sprejemni center. Migranti bodo iz sprejemnega centra v Dobovi z vlakom pripotovali na začasno železniško postajališče Šentilj, ki je v neposredni bližini namestitvenega centra. Od tam jih bo slovenska policija predala avstrijskim policistom. Za oskrbo med čakanjem na prevzem bo poskrbela civilna zaščita skupaj s humanitarnimi organizacijami.

Z vsemi migranti, ki jih bodo avstrijski varnostni organi zavrnili, bomo opravili ponovno registracijo vstopa in jih ponovno predali v Avstrijo. Če bodo pri nas zaprosili za azil, se bo začel postopek po Zakonu o mednarodni zaščiti na Ministrstvu za notranje zadeve.

V primeru omejitve vstopa migrantov v Avstrijo predvidevamo enak ukrep tudi na naši zunanji schengenski meji.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi