Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je danes, 20. marca 2019, sprejela predstavnico Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC Katarino Bervar Sternad. Sestanka se je udeležil tudi namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak.

Kot je poudarila Bervar Sternadova, si v PIC z vsemi partnerji prizadevajo vzpostaviti in ohranjati konstruktiven dialog in prispevati k razvoju človekovih pravic v Sloveniji. Pri tem v Policiji vidijo pomembnega partnerja v prizadevanjih za dosego teh ciljev, zato je pomembno, da si obe instituciji izmenjata stališča in dobre prakse.

IMG 8406

Predstavniki vodstva obeh organizacij sta se pogovarjali o sodelovanju policije z nevladnimi organizacijami, pri čemer je generalna direktorica policije poudarila, da je delo nevladnih organizacij na nek način tudi ogledalo dela policije, in da si bo policija vedno prizadevala za dobro sodelovanje z nevladnimi organizacijami.

Policija in PIC sta vzpostavila tudi skupno kontaktno točko, ki bo v prihodnje bistveno olajšala sodelovanje med obema organizacijama.

IMG 8401

Na današnjem srečanju sta vodstvi Policije in PIC-a spregovorili tudi o dogovoru, ki je bil sprejet za medsebojno sodelovanje na petih področjih, in sicer na področju pridobivanja statističnih podatkov, izboljšave kriterijev v razpisih za pridobivanje prevajalcev, izobraževanja za prevajalce, izvajanju standardnih operativnih postopkov za delo z žrtvami nasilja (prosilci za azil) ter na področju dela PIC-a v okviru projekta državnega preventivnega mehanizma, katerega nosilec je varuh človekovih pravic, PIC pa v njem sodeluje predvsem ob obiskih varuha posameznim institucijam.

Direktorica PIC-a je ob današnjem vljudnostnem obisku generalni direktorici policije tudi čestitala za imenovanje ter izrazila zadovoljstvo ob napovedi prihodnjega sodelovanja, saj sta Bervar Sternadova in Bobnarjeva, takrat še namestnica generalnega direktorja policije, izjemno dobro sodelovali že v času povečanih migracij leta 2015 in 2016.