Sorodne objave

 

Poplave, kakršnih samostojna Slovenija ne pomni, so močno prizadele tudi Gorenjsko. Gorenjski operativno-komunikacijski center je prvo obvestilo o prihajajoči ujmi, ki je za seboj pustila grozovito opustošenje s poplavami, neprevoznostjo in podrtostjo prometne infrastrukture, zemeljskimi plazovi in še bi lahko naštevali, prejel v soboto, 5. avgusta 2023, dve minuti pred drugo uro zjutraj. Za tem klicem se je do nedelje zvečer, ko se je stanje umirilo, zvrstilo okoli 90 klicev. Največ klicev, okoli 60, je bilo prav v soboto.

foto saso eniko pp skofja loka

Zvočni posnetek izjave Saša Enika, načelnika Policijske postaje Škofja Loka

Gorenjski policisti so svoje delo nemudoma reorganizirali in takoj začeli z usklajenim delovanjem z vsemi operativnimi službami v sklopu štabov civilne zaščite. Poleg vseh nalog, povezanih s poplavami, pa so policisti veliko pozornost namenjali varnosti življenja ljudi in njihovega premoženja. Tako so opravljali zavarovanja določenih območij, preverjali prevoznost cestne infrastrukture, opravljali pogostejšo kontrolo objektov, ki so bili prazni, ter nudili pomoč prebivalcem ob evakuacijah.

Največje opustošenje je narava za seboj pustila na Škofjeloškem območju, ki ga pokriva Policijska postaja Škofja Loka. Prizadeti so bili tudi drugi kraji po Gorenjskem. Med tistimi, katerih domovi in premoženje so bili uničeni, so bili tudi gorenjski policisti.

Do danes v času ujme na srečo nismo obravnavali poškodovanih oseb. Prav tako nihče od policistov v intervencijah ni bil poškodovan.

Izpostavimo lahko aktivno sodelovanje pri evakuaciji večjega števila (900) prebivalcev Koroške Bele, ki ga je odredil jeseniški štab civilne zaščite. V času evakuacije so bili policisti stalno prisotni na tem območju. Naloge so opravljali skupaj z vsemi operativnimi službami (gasilci, gorskimi reševalci, rdečim križem, itd.). V času evakuaciji nismo obravnavali kaznivih ravnanj.

Prav tako je včeraj na pomoč pri čiščenju posledic poplavne ujme na območje Poljanske doline prišla posadka vodnega topa, ki je poljanskim gasilcem nudila pomoč pri čiščenju cest in ulic. Po poročanju gasilcev jim je vodni top prišel še kako prav. Vodni top je danes ponovno v akciji in pomaga s cest odstranjevati blato, kamenje in drug material, ki ga je deroča voda nanosila na ceste.

Gorenjski policisti so o aktivnostih javnost obveščali po vseh razpoložljivih komunikacijskih kanalih. Z vsakdanjimi dnevniki dogodkov, preko facebooka, z izjavami za tv postaje, radie in internetne medije. O vseh aktivnostih je preko predstavnika za odnose z javnostmi ažurno in kronološko obveščala javnost.

Opozorila in nasveti občanom za samozaščitna ravnanja

Na poplavnih in evakuacijskih območjih so bili in bodo policisti prisotni ves čas. Tam opravljajo zavarovanja vstopnih točk območij, nudijo pomoč prebivalcem pri zapuščanju in vračanju v svoje domove. Opravljajo kontrolo območja in objektov, ki so prazni, ter skrbijo za varnost premoženja in preprečevanje morebitnih vlomov, tatvin ali drugih kaznivih ravnanj. Pri tem sodelujejo z vsemi drugimi operativnimi službami.

Na območju, ki jih je prizadela poplavna ujma, smo že beležili osebe z osebnimi ali tovornimi vozili, ki so si ogledovali območja, nepremičnine in predmete, ponujali različne storitve ali pobirali prostovoljne prispevke v humanitarne namene. Na družbenih omrežjih se tudi že pojavljajo lažni profili o darovanju denarja ali druge humanitarne pomoči.

Izsledeni storilci kaznivih dejanj in prekrškov na poplavnem območju:

  • Včeraj dopoldne so bili škofjeloški policisti obveščeni o pojavu dveh moških, ki sta se neupravičeno nahajala v novogradnji. Policisti so s pomočjo občanov na kraju dejanja izsledili 32- in 45-letna državljana Bolgarije. Do objekta sta se pripeljala s kombijem, ki je imel oznake montažnega podjetja z oznakami znanih proizvajalcev oken in vrat. Moška sta utemeljeno osumljena neupravičenega vstopa v tuje stanovanje, zato bodo policisti zoper oba podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo. Storilec se za kaznivo dejanje kršitve nedotakljivosti stanovanja kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

 kombi kd 9.8.2023

  • Včeraj popoldne so bili škofjeloški policisti obveščeni o vsiljivem beračenju 25-letne državljanke Romunije. O istem dejanju iste osebe so bili škofjeloški policisti obveščeni še enkrat kasneje. Zato so ji zaradi nadaljevanja prekrška odredili pridržanje po 64. členu Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol) in za njo vodijo prekrškovni postopek.
  • Na podlagi klicev občanov smo prav tako identificirali nenane osebe s tovornim vozilom in zoper njih izvedli določene policijske postopke.

Zahvala gre občanom, s katerimi v sklopu policijskega dela v skupnosti gradimo trden most medsebojnega sodelovanja.

Sedaj, ko se razmere po poplavni ujmi umirjajo, opozarjamo občane, naj bodo pozorni na osebe, ki bi pod pretvezo ponujali pomoč prizadetim v ujmi, saj vsak nima ravno takšnega namena. Zato še posebno opozorilo vsem, da v takih primerih obvezno preverijo verodostojnost osebe ali združenja, ki ga oseba zastopa, denar ali humanitarno pomoč nakazujejo samo preko uradnih institucij oz. organizacij ter ne sprejemajo pomoči t. i. kvazi prostovoljcev, ki bi izkoristili njihovo stisko.

Če bi na ogroženih območjih opazili neznance pri sumljivih dejanjih, takoj obvestite policiste na najbližjo policijsko postajo ali na številko 113. Le tako lahko zmanjšamo možnosti vlomov, tatvin ali drugih kaznivih ravnanj. Trudimo se, da ostanete varni.