Sorodne objave

 

V enem od šotorov v Sprejemnem centru Gruškovje so policisti 4. novembra lani našli več zgodovinskih kipcev, figur votivnih adorantov - molilcev.

Tam jih je pustila neznana oseba. Sprejemni center Gruškovje je bil namenjen sprejemu in začasni nastanitvi migrantov, ki so prihajali z ogroženih območij (Afganistana, Sirije, Iraka itd.). V šotoru, v katerem so bili najdeni kipci, so bili pred tem nastanjeni tujci, ki so tistega dne kot begunci prišli v Slovenijo iz Hrvaške. 

Kipce smo predali v proučitev Narodnemu muzeju Slovenije, ki je pristojen za proučevanje in ocenjevanje arheoloških predmetov. Kustos narodnega muzeja (za prazgodovino in geologijo) je podal mnenje, da gre za kipce iz alabastra, ki bi po karakteristikah sodili na območje Sirije ali Iraka. Kipci izvirajo iz časa pred našim štetjem. Vrednost kipcev še ni ugotovljena, zaradi interesa kriminalistične preiskave, ki še vedno intenzivno poteka, pa fotografij najdenih kipcev zaenkrat še ne moremo objaviti.

Ker je bilo na podlagi mnenja Narodnega muzeja ugotovljeno, da gre za avtentične kipce, zadevo policija obravnava kot kaznivo dejanje nedovoljenega izvoza in uvoza stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote po 218. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Zaradi tega smo zoper neznanega storilca podali kazensko ovadbo Okrožnemu državnemu tožilstvu Ptuj. 


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi