Sorodne objave

 

Na včerajšnji novinarski konferenci so predstavniki Policijske uprave Postojna javnosti predstavili zadnji uspeh postojnskih kriminalistov - prijetje kriminalne združbe prepordajalcev orožja.

080521-PreprodajaOrozja01

Kot so pojasnili, so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije policijske uprave Postojna že v začetku leta 2008 pridobili več informacij, da se 48-letni občan iz okolice Pivke ukvarja s preprodajo orožja. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so kriminalisti začeli z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, ki jih je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Kopru. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da 48-letnik orožje nabavlja pri različnih osebah z območja Brkinov, Trebnjega in Novega mesta z namenom preprodaje in pridobitve protipravne premoženjske koristi. Tako je 2. 4. 2008 prodal vojaško avtomatsko puško in pištolo, skupaj z naboji. Dne 15. 5. 2008 so ga kriminalisti skupaj s ženo in 30-letnim občanom iz okolice Trebnjega prijeli pri preprodaji petih kosov orožja in streliva (avtomatske puške, lovske puške, treh pištol).

080521-PreprodajaOrozja02

Takoj po prijetju preprodajalcev orožja je stekla obširna policijska akcija, v kateri je sodelovalo okrog 110 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Postojna, Novo mesto, Ljubljana in Koper ter Specialne enote Generalne policijske uprave. Policisti in kriminalisti so izvedli sedem hišnih preiskav na območju Pivke, Kočevja, Grosuplja, Trebnjega in Brkinov pri osebah, ki so bile v različnih vlogah udeležene pri preprodaji orožja. Pri hišnih preiskavah so zasegli še avtomatsko puško, puško z odrezano cevjo in kopitom ter več različnega streliva. Zasegli so zasegli 9 kosov orožja in več različnega streliva v skupni vrednosti okoli 5.000 evrov. Dva osumljenca pa so na podlagi Zakona o kazenskem postopku pridržali za čas, da so zbrali potrebna obvestila. Pridržana sta bila 16. 5. 2008 skupaj s kazensko ovadbo privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Koper, ki je zoper enega osumljenega odredil pripor.

080521-PreprodajaOrozja03

Kriminalisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksplozivov po 310. členu Kazenskega zakonika na Okrožno državno tožilstvo v Kopru  posredovali kazenske ovadbe zoper 9 oseb, utemeljeno osumljenih storitve sedmih kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi.

080521-PreprodajaOrozja04