Sorodne objave

 

V Termah Čatež se je danes, 17. aprila, zaključila dvodnevna mednarodna konferenca o migracijah, ki jo je organiziralo Združenje strokovnih delavcev upravnih notranjih zadev.

Udeleženci so razpravljali o enotnih postopkih za pridobitev dovoljenja za delo in prebivanje, o pomenu sodelovanja med vsemi institucijami, ki delujejo na področju migracij, pa tudi uporabi sodobnih informacijskih tehnologij pri vizumskih postopkih, postopkih pridobitve mednarodne zaščite in registracije prebivalstva.

Med drugim so obravnavali aktualno problematiko zlorab postopkov za pridobitev statusa tujca. Na konferenci sta z referatoma na to temo sodelovala tudi predstavnika policije: Tomaž Peršolja iz Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije in Andrej Janežič iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi. Predstavila sta ugotovitve in statistične podatke policije, ki se nanašajo na zlorabe legalnih institutov, s katerimi kriminalne združbe pridobivajo dovoljenja za prebivanje tujcev v Sloveniji.

Udeleženci so se strinjali, da je za izboljšanje stanja ter preprečevanje takšnih zlorab nujno dobro sodelovanje med vsemi institucijami, ki delujejo na področju migracij. Izredno pomembni sta še hitra izmenjava podatkov med njimi in uporaba sodobnih informacijskih tehnologij. Tuji predavatelji so predstavili dobre prakse pri preprečevanju in sankcioniranju sklepanja zakonskih zvez iz koristoljubja, zlorab azilnih postopkov in zlorab pri postopkih izdaje dovoljenj za delo in dovoljenj za prebivanje, ki jih poznajo v Avstriji, Nemčiji, Švici, na Irskem in Švedskem.

 

Več o konferenci na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve