Sorodne objave

 

Med 28. majem in 1. junijem 2001 je v prostorih Mladinskega zdravilišča in letovišča na Debelem rtiču potekal seminar na temo 'Spolna zloraba otrok - razgovor z žrtvami in s storilci', ki je bil namenjen predvsem delavcem kriminalistične policije, udeležili pa so se ga tudi nekateri tožilci in sodniki.

Udeleženci seminarja so največ časa namenili usposabljanju za opravljanje razgovora z otrokom ali mladostnikom, ki je bil žrtev spolne zlorabe, in s storilcem takšnega kaznivega dejanja. Trening je izvajal Roger T. Young, specialni agent FBI, z dolgoletno prakso na področju preiskovanja kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok in izvajalec usposabljanj policije s tega področja.


seminar

Na sliki: Udeleženci seminarja so z veseljem prisluhnili izkušnjam ameriškega predavatelja.


FBI

Na sliki: Roger T. Young razlaga slovenskim novinarjem kaj vse počnejo v ZDA, da bi preprečili spolne zlorabe otrok.


Roger T. Young dela že 26 let v FBI in se od leta 1977 ukvarja s področjem spolnih zlorab otrok in mladoletnikov. Je koordinator državnih in lokalnih agencij, ki se ukvarjajo s tem področjem. Slovenski javnosti je povedal, da pred leti, ko je sam pričel delati na področju spolnega nasilja, v ZDA pravzaprav to sploh ni bilo zakonsko urejeno. Z leti so postajali ljudje, z njimi pa tudi zakonodaja, vse občutljivejši in danes so kazni za ljudi, ki spolno nadlegujejo otroke, zelo hude. "Vsakdo v ZDA je dolžan prijaviti vsak sum, da je otrok lahko žrtev nasilja. In v vsaki posamezni situaciji mora policija preiskati sum po korakih in zbrati dokaze od različnih virov, predvsem tistih, ki niso neposredno vpleteni v situacijo." Ljudje, ki spolno zlorabijo otroke so lahko v Združenih državah obsojeni tudi na dosmrtno ječo.


Music

Na sliki: Tatjana Mušič v prijetnem okolju na Debelem rtiču, kjer je potekal trening.


Tatjana Mušič, vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije je povedala, da je zanimanje za takšne seminarje v Sloveniji izjemno, tudi izven policije, vendar morajo, predvsem zaradi kvalitetnejše izvedbe treninga, vedno omejiti število udeležencev. Tokrat se je treninga udeležilo 35 oseb. "V Sloveniji," pravi, "se je v zadnjih desetih letih povečalo število odkritih kaznivih dejanj spolnega napada na otroke. In če se to število povečuje to pomeni, da smo vsi skupaj uspešnejši, saj je vse več primerov odkritih in vse manj jih ostaja skritih. Čeprav je težko vrednotiti tako huda kazniva dejanja, pa vendar menim, da Slovenija ni primerljiva z ZDA, niti po številu spolnih napadov na otroke in mladoletnike, niti po teži teh dejanj. (…) Nočem, da imamo pri nas Ameriko! Čeprav pa včasih mislim, da bi bilo dobro, da bi imeli malo Amerike tudi pri nas - in sicer glede zakonodaje, ki je tam postavljena z največjo mero občutljivosti do otrok ter jasnim mnenjem, da morajo, ne glede na vse, svoje otroke zaščititi."


tiskovna

Na sliki: Tatjana Mušič in Roger T. Young na tiskovni konferenci na Debelem rtiču.


Tako g. Young kot tudi ga. Mušič sta pojasnila, da brez medijev seveda ne gre. Proti spolnim zlorabam otrok je namreč edino in najučinkovitejše orožje ozaveščanje javnosti, in sicer na pravi način in korektno. Ljudje se morajo s tem sprijazniti, naučiti se morajo ne zanikati dejstev in o tem spregovoriti. Prav to pa morajo starši učiti tudi svoje otroke. V Sloveniji se kriminalisti, ki delajo na področju mladoletniške kriminalitete, odzivajo na razna vabila, predavajo na šolskih in socialnih delavnicah, tečejo pa tudi različni civilni programi posameznih društev. Otroke moramo naučiti, da bi se znali samoinstinktivno braniti in reči 'ne', ko jim nekaj ne ugaja. In naučiti jih moramo zaupati vsaj eni osebi, ki je seveda zaupanja vredna. Young: "Otrokom mora biti stavek 'To bo najina skrivnost' rdeča luč, da nekomu pove, kaj se je zgodilo."

 

Besedilo in fotografije: Anita Leskovec Sedmak