Sorodne objave

 

Danes se je zaključil seminar, ki ga je na temo 'Spolna zloraba otrok' organizirala Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave v sodelovanju z Društvom državnih tožilcev Slovenije. Seminar je potekal 8. in 9. novembra 2001 v Vadbenem centru v Gotenici.

Na seminarju so sodelovali predavatelji z različnih strok, ki se na kakršenkoli način ukvarjajo z obravnavanjem primerov nasilja nad otroci. Udeležili so se ga sodniki, tožilci, odvetniki in kriminalisti, saj brez sodelovanja in izmenjave mnenj ter praktičnih izkušenj strokovnjakov različnih profilov ni dobro in učinkovito opravljenega dela.


20011112-Seminar Pb080006

Utrinek s predavanja kliničnega psihologa dr. Rojška.

 

Predavatelji Tatjana Mušič, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije, Vlasta Nussdorfer, okrožna državna tožilka in predsednica Društva državnih tožilcev Slovenije, ter njena kolegica Slavica Sketelj, prav tako okrožna državna tožilka, dr. Janez Rojšek, klinični psiholog, Aljana Ravnik, sodnica, in odvetnica Branka Štanc so na seminarju predstavili vsak svoj pogled in praktične izkušnje s področja obravnave primerov spolnega nasilja nad otroci.

Tožilsko, sodno in policijsko prakso so predstavili tudi novinarjem na novinarski konferenci, ki se jo je poleg predavateljev udeležil tudi dr. Andrej Anžič, namestnik generalnega direktorja policije. Dr. Anžič je poudaril pomen izmenjave mnenj različnih strok ter spoznavanja tako problematike kot tudi navezovanje osebnih stikov strokovnjakov, kar izboljšuje tudi strokovno sodelovanje. 

20011112-Seminar Pb080011

Med posredovanjem praktičnih izkušenj in problemov novinarjem.

 

Nussdorferjeva je povedala, da se tožilci in policisti že nekaj časa skupno izobražujejo, namen tega seminarja pa je bil pritegniti tudi odvetnike, slišati tako njihova stališča kot tudi stališča sodnikov. Odvetnica Branka Štanc je novinarjem predstavila novost, s katero se soočajo odvetniki šele po januarju 1999, ko so začele veljati spremembe in dopolnitve zakona o kazenskem postopku, ki določa, da imajo otroci in mladoletniki, žrtve spolnega nasilja, pravico do pooblaščenca v kazenskem postopku po uradni dolžnosti. Štančeva je prepričana, da bi se morali odvetniki, ki delajo na tem področju, dodatno izobraževati in si poleg pravnega znanja pridobiti tudi znanja o psihiatriji, psihologiji, kriminalistiki, socialni pedagogiki in še čem. Dr. Rojšek je govoril o psiholoških značilnostih storilcev, terapijah za žrtve in storilce ter o pomembnosti pravilnega poročanja medijev s tega področja.

 

Besedilo in fotografiji: Anita Leskovec Sedmak