Sorodne objave

 

Med 2. in 15. februarjem poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, ki sodijo med najranljivejše prometne udeležence. V preventivni akciji sodeluje tudi policija. 

DSCN55181

Kot je na novinarski konferenci dejal Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, "bomo policisti v tem času izvajali tako preventivne kot tudi represivne ukrepe, in sicer krajše poostrene nadzore, predvsem v bližini prehodov za pešce, kjer bomo nadzirali tako ravnanje pešcev kot tudi ravnanja (in morebitna izsiljevanja pešcev) s strani voznikov motornih vozil. Hkrati bomo tudi opozarjali pešce na varno udeležbo v cestnem prometu."

Preventivni nasveti za voznike in pešce:

Vozniki, pazite na pešce!

Pešci, bodite preVIDNI!

 

Pešci spadajo med ranljivejše skupine udeležencev, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa. Delež umrlih pešcev se je v lanskem letu znižal za tretjino in je predstavljal 13 % med vsemi smrtnimi žrtvami prometnih nesreč. Povečalo pa se je število hudo telesno poškodovanih pešcev.

Med pešci so najbolj ogroženi starejši, saj je kar polovica umrlih v lanskem letu starejša od 65 let. Med poškodovanimi pa so tudi otroci in mladostniki ter mladi v starosti od 18 do 24 let.

Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, od oktobra do marca, zato so tudi aktivnosti usmerjene v to obdobje.
Velika večina prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi znotraj naselij (lani kar 94 %), pri prometnih nesrečah, ki se končajo s smrtjo pešca, pa 50 %. Glavni vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem prednosti, v veliki meri pri prečkanju, tudi na označenih prehodih za pešce, nepravilnosti pešca ter neprilagojena ali prehitra vožnja.

Ključni cilji preventivne akcije so:

  • zmanjšanje števila prometnih nesreč z udeležbo pešcev in zmanjšanje teže posledic
  • povečanje uporabe odsevnih teles pri pešcih
  • pa tudi znižanje povprečnih hitrosti znotraj naselij na 47 km/h

DSCN55291

 Na Prešernovem trgu v Ljubljani bo danes do 16. ure potekal preventivni dogodek za osveščanje pešcev glede uporabe odsevnikov z demonstracijskim rekvizitom Vidkom.

 

V sklopu akcije bodo na nacionalni ravni potekale pestre aktivnosti različnih državnih in lokalnih organov ter nevladnih organizacij. Več o tem najdete v: