Sorodne objave

 

V dneh, ki so pred nami, je zaradi šolskih počitnic in praznikov pričakovati povečan promet na mejnih prehodih, cestah, ki povezujejo večja središča, in okoli pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Ne pozabite na lastno varnost in varnost svojega premoženja, saj lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost.

Pred odhodom na pot preverite prevoznost cestFoto canva.com gneca v prometu

Svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč ter upoštevate navodila policistov in redarjev. Še preden sedete v vozilo, se pozanimajte o stanju in prevoznosti cest. Ob morebitnih zastojih ostanite strpni ter ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo. Če načrtujete pot v sosednje države, pred odhodom preverite tudi stanje na mejnih prehodih in veljavnost svojih potovalnih dokumentov. Če je možno, v teh dneh uporabljajte javna prevozna sredstva.


Za volan le trezni!

Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Za vožnjo na avtocestah in cestah, rezerviranih za motorna vozila, poleg tega veljajo še posebna pravila, ki bi jih morali vsi vozniki dosledno upoštevati. Najhujše kršitve na avtocestah so namreč prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno. Vseh sedem "smrtnih grehov" na avtocesti je izjemno nevarnih za vse udeležence v cestnem prometu!

Telefoniranje med vožnjo?

Med samo vožnjo bodite popolnoma zbrani ter pozorni na dogajanje na in ob cesti. Vse nepotrebne opravke v vozilu odložite na čas, ko boste vozilo ustavili.

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

Prepoved prometa za tovorna vozila

Med prazniki velja Odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, zato bo v torek, 31. oktobra, in v sredo, 1. novembra 2017, med 8. in 21. uro veljala prepoved prometa za tovorna vozila in skupino vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorje, motokultivatorje, delovne stroje in vprežna vozila na cestah, kot jih določa 4. člen odredbe.

Pešci, bodite vidni in previdni!

V policiji ugotavljamo, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu ipd.). Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Še posebej pogosto so pešci v prometnih nesrečah udeleženi jeseni in pozimi, ko so vremenske razmere neugodne (megla, dež), svetli del dneva pa je krajši. Zato poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in odsevne predmete ter prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce. Opozarjamo pa tudi voznike, naj vozijo previdno, predvsem na neosvetljenih delih vozišča:

Vozniki, pazite na pešce!

Foto canva.com urejanje grobov

Ob obisku pokopališča pazite na svoje predmete

Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora.

Pozor žeparji!, Tatvine mobilnih telefonov

Tarča tatov so tudi parkirani avtomobili na pokopališčih

Najbolj obiskana v teh dneh bodo parkirišča ob pokopališčih. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščate torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Tehnično varovanje vozila,  Vlomi v vozila

Pazljivo pri dvigu denarja na bankomatih

Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev!

Ulični ropi

Zavarujte se pred vlomom v stanovanje

Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete označite z individualnimi lastnostmi.

Roparji pri vas doma, Tehnično varovanje stanovanjskih objektov

Preventivno opozorilo PU Kranj

Pokličite policijo

Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja ali opazite storilca, svetujemo, da takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali pokličite na najbližjo policijsko postajo. Ne pozabite na varnost  (brošura s preventivnimi nasveti za starejše)


Želimo vam varne in prijetne praznične dni!